arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rijkswacht-proces/Staat viseerde Semira Adamu
by raf Friday September 12, 2003 at 04:42 PM
raf.custers@euronet.be

Brussel - De vijf rijkswachters, beschuldigd van de dood door verstikking van de asielzoekster Semira Adamu, doen alsof ze het slachtoffer niet kenden. Dat is fout. De “escorteurs” vormden een kleine en hechte groep. En ze hebben courant over Semira geroddeld.

Heel typisch is: rijkswachter Danny Colemonts hielp Semira versmachten, terwijl hij daar volgens het dienstrooster helemaal niet moest zijn! Colemonts had op de dag van de feiten - 22 september 1998 - een andere deportatie afgewerkt. Dan vraagt zijn collega: “zullen we eens langs de B40 gaan?”. Daar staat het vliegtuig waarmee Semira Adamu onder dwang naar Togo zal worden gevlogen.

Zo gezegd, zo gedaan. Colemonts kan onmiddellijk Johny Pipeleers assisteren en aflossen, die Semira van rechts met een zogenaamde “eendepoot” al vele minuten lang in bedwang houdt.

Kleine ploeg

Colemonts’ ijver tekent de korpsgeest van het repatriëringsteam van de rijkswacht op de luchthaven van Zaventem. Volgens hun chef Van den Broeck zijn ze maar met 8. Het team hangt aan elkaar. Ze weten alles wat er gebeurt.

Tegenover de buitenwereld doen ze alsof ze Semira voor dinsdag 22 september niet kenden. Maar hun verhalen rammelen.

Beklaagde Danny Cornelis, rijkswachter was met verlof toen er twee weken tevoren een speciale briefing voor de rijkswachters over Semira plaatsvond. “Ik ben twee dagen van tevoren verwittigd dat ik die dinsdag moest werken”, zegt Cornelis. Maar de donderdag of de vrijdag daarvoor was hij wel met collega’s een koffie gaan drinken. En zij hadden hem gewaarschuwd. “Ze zeiden: let op, dat is een moeilijk geval!”

Sabena-Security

De overijverige Danny Colemonts ontkent betrokken te zijn geweest bij de mislukte deportatie van Semira op 21 juli toen ze bijna met een kussen werd verstikt. Maar Colemonts stelde die dag wel mee een proces verbaal op over wat er zich had afgespeeld. Hij was dus minstens voor een neventaak aanwezig. Heeft hij nadien tegenover de andere rijkswachters zedig zijn mond gehouden over Semira ?

Wie er zeker bij was op 21 juli was Sabena-Security-man Georges Geraerts. Niet alleen bood Semira toen zodanig verzet dat haar deportatie toen werd afgeblazen. Ook andere passagiers kwamen toen tegen de rijkswacht in opstand, en één ervan raakte zelfs slaags met Geraerts. Diezelfde Geraerts is nu opgeroepen als getuige in verband met Semira’s verstikking op 22 september (de man komt niet, hij zit tot oktober in Madagaskar). Want ook Geraerts was kennelijk “van de partij”. Je kunt je niet inbeelden dat hij over Semira nièt met de acht rijkswachters van het repatriëringsteam heeft gesproken.