arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kabinet-Sharon wil Arafat weg: "Obstakel moet worden opgeruimd"
by christophe callewaert Friday September 12, 2003 at 02:16 PM

Arafat moet weg. De tot nu toe nog altijd verkozen Palestijnse president mag niet langer in Palestina verblijven. De verklaring van de het Israelische veiligheidskabinet laat weinig aan de verbeelding over. (foto: indymedia.jerusalem, protesten tijdens de vorige omsingeling van Arafat's hoofdkwartier)

Kabinet-Sharon wil A...
protestramallah.jpg, image/jpeg, 283x298

"De gebeurtenissen van de laatste dagen bewijzen dat Yasser Arafat een compleet obstakel vormt voor elk vredesproces. Israel zal dit obstakel uit de weg ruimen op de manier en het tijdstip waarover apart zal worden beslist."

In principe laat deze verklaring dus ook de optie om Arafat fysiek uit te schakelen open. Volgens enkele Israelische kranten zou de extreemrechtse minister van Defensie Shaul Mofaz daar heel hard op aangestuurd hebben. Hij weigerde te reageren op deze beschuldigingen, maar zei wel dat het in leven laten van Arafat Israel's grootste vergissing ooit was.

Een telefonische enquete wees uit dat 37 % van de 503 ondervraagde Israeli's vindt dat Arafat er aan moet. 23 % vindt dat hij beter uitgewezen wordt. Slechts 15 % denkt dat Aaraft vrijgelaten moet worden.

De 74-jarige Palestijnse leider zit al 21 maanden opgesloten in zijn stukgeschoten hoofdkwartier in Ramallah. In april vorig jaar stonden de Israelisch tanks nog tot aan de deur van het zwaargehavende gebouw waar Arafat zich met enkele getrouwen schuilhield zonder water en zonder electriciteit.

De beelden van de bevende maar vastberaden Arafat wekten toen een golf van sympathie op voor de oude leider die de afgelopen jaren nochtans flink wat krediet verloren was. Op 7 april vorig jaar barstte een betoging voor Palestina zowat uit haar voegen toen tienduizenden gezinnen naar Brussel kwamen om er hun steun te betuigen aan het zwaarbelaagde Palestijnse volk.

De tegenstanders van de Israelische plannen in Amerikaanse en Europese regeringskringen vrezen een gelijkaardige reactie bij een nieuwe aanval op Arafat's verblijfplaats. Meteen nadat het bericht de wereld werd in gestuurd, verzamelden meer dan 3.000 Palestijnen zich voor het hoofdkwartier van Arafat om er hun leider te beschermen. Ook in andere steden op de Westelijke Jordaanoever waren er steunbetogingen.

Yasser Arafat zelf wil van geen wijken weten. Hij liet zich gsiteren even zien aan de betogers en stak zijn twee vingers in de lucht. "Jullie zijn een dapper volk. Abu Ammar blijft hier", zei hij verwijzend naar zijn 'nom de guerre'.

In de komende dagen of weken moet het Israelische leger nu met een voorstel op de proppen komen hoe Arafat uit Palestina kan gezet worden. Volgens de Israelische radio bestaat dat plan al. Een elite-eenheid stond in april 2002 al klaar met een plan om Arafat te 'verwijderen'. Het plan is toen niet door gegaan omdat de eenheid geen groen licht kreeg van de Israelische regering. Benieuwd of er na de recente stoere verklaringen nog een weg terug is...

Op 27 september organiseren verschillende organisaties een manifestatie in Brussel.
Afspraak: Rouppeplein, 15u.