arch/ive/ief (2000 - 2005)

"We kunnen het beter meteen goed doen", krant roept op om Arafat te doden
by christophe callewaert Friday September 12, 2003 at 11:39 AM

Stel je even voor. Yves D., politiek commentator van een bekende Vlaamse krant roept in zijn dagelijkse editoriaal op om Jean Claude Van C., minister-president van de Waalse regering fysiek uit te schakelen. Niet om te lachen of te dollen, maar heel serieus en zorgvuldig onderbouwd met een arsenaal aan argumenten. Ondenkbaar? Ik dacht het ook. Maar in Israel kan het blijkbaar wel.

Het bewuste editoriaal van de Jerusalem Post draagt als titel "Enough" en begint met de koude vaststeling:

"De wereld zal ons niet helpen. We moeten onszelf helpen. We moeten zoveel én zo snel mogelijk leiders van Hamas en de Islamitische Jihad vermoorden... En we moeten Yasser Arafat vermoorden, omdat de wereld ons geen andere keuze laat."

In de rest van het stuk volgt de argumentatie. De krant denkt niet dat een simpele uitwijzing een oplossing biedt.

"Arafat blijft een even groot, of misschien zelfs groter probleem als hij vrij kan rondreizen in de wereld dan dat hij nu opgesloten zit in Ramallah."

Arafat zit opgesloten in zijn stukgeschoten verblijfplaats in de stad Ramallah nadat hij en enkele getrouwen daar in april vorig jaar wekenlang belegerd werden. U herinnert zich wellicht nog de beelden van de oude grijze Palestijnse leider in een ruimte enkel verlicht door kaarslicht en de flitsen van de camera's. Het Israelische leger heeft toen ook zijn helicopters stuk geschoten waardoor hij zich niet meer kan verplaatsen naar de Gazastrook.

Volgens de Jerusalem Post zal een vrije Arafat een probleem blijven omdat enkel de VS hem echt boycot. Frankrijk en Duitsland blijven hem erkennen als aanspreekpunt. Enkel als zij zich aansluiten bij de boycot, zou Arafat alle politieke relevantie verliezen, maar zal volgens de krant nooit gebeuren.

Angst dat de moord op de politieke leider van de Palestijnen het verzet nog zou doen toenemen heeft de krant niet. Integendeel zelfs, het verzet wordt juist gevoed door de Israelische laksheid, aldus het editoriaal.

"Arafat vermoorden, zou bewijzen dat terreur onaanvaardbaar is, zelfs tegen Israel, zelfs in naam van de Palestijnse staat."

Volgens de Jerusalem Post heeft Israel ook niets te vrezen van de internationale gemeenschap.

"Als we dan toch veroordeeld worden, kunnen we het beter meteen goed doen."

Dat Israel daarmee de verkozen president van het Palestijnse volk zouden vermoorden noemt de krant geen probleem. Zolang de Palestijnen dergelijke leiders kiezen, mogen ze zich aan dergelijke aanvallen verwachten.

Het volledige editoriaal is te lezen op www.jpost.com