arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brief aan Georges Bush
by Edith Friday September 12, 2003 at 10:28 AM

BRIEF VAN KARDINAAL‑AARTSBISSCHOP BERNARD LAW van BOSTON, AAN PRESIDENT GEORGES W. BUSH

Mijnheer de President,

Aan het volk moet de waarheid voorgehouden worden in verband met terrorisme. Als de illusies aangaande het terrorisme niet doorprikt worden, zal de dreiging voortgang vinden tot aan onze totale ondergang. De waarheid bestaat erin dat geen enkele van de nucleaire wapens ons zal behoeden tegen deze bedreigingen. Geen schild van de 'Sterrenoorlog' (afgezien van alle spitstechnologie en wetend hoeveel miljarden dollars verspild worden aan die projecten) zal ons vrijwaren van een atoombom die aangevoerd wordt per schip, vliegtuig of huurauto. Geen wapen uit uw arsenaal en geen cent van de 270 miljoen dollars die jaarlijks besteed worden aan de bouw van het zogeheten ‘defensiesysteem' kan een terroristenbom tegenhouden. Dat is een vast militair gegeven.

In mijn hoedanigheid van op rust gestelde luitenant‑kolonel en bij gelegenheid van talrijke conferenties die handelen over de nationale veiligheid, heb ik steeds psalm 33 aangehaald : « Geen koning overwint door de macht van zijn leger en geen held wordt gered door geweldige kracht ».

De voor de hand liggende reactie is : 'Wat kunnen wij dan doen? Bestaat er niets dat wij kunnen doen om de veiligheid van ons volk te vrijwaren? Toch wel! Maar om dat te verstaan, moet men de waarheid over de dreiging kennen.

Mijnheer de President, U hebt niet de waarheid gesproken over 'waarom wij de schietschijf van het terrorisme zijn, toen u ons voorhield waarom Afghanistan en Soedan moesten gebombardeerd worden. U hebt verklaard dat wij het doelwit van het terrorisme waren omdat wij op aarde de verdedigers waren van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Wat is dat toch voor een dwaasheid, Mijnheer de President.

Wij zijn het doelwit van de terroristen omdat zowat overal ter wereld onze regering de verdediger was van dictaturen, slavernij en uitbuiting van de mensen. Wij zijn de schietschijf van de terroristen omdat wij gehaat worden. En wij worden gehaat omdat wij hatelijke daden gesteld hebben. In hoeveel landen hebben agenten van onze regering de leiders van hun volkeren verjaagd om ze te vervangen door militaire dictators, door marionetten die er op uit waren hun eigen volk te verkopen aan Amerikaanse multinationals ?

We hebben dat gedaan in Iran toen de mariniers en de CIA Mossadegh hebben afgezet omdat hij de bedoeling had de petroleumindustrie te nationaliseren. We hebben hem door de Sjah Rez Pahlevi vervangen en die wapens verschaft en zijn gehate nationale garde de SAVAK opgeleid, die het Iraanse volk herleidde tot slaven, de mensen brutaliseerde met de bedoeling de financiële belangen van de petroleumfirma's te beschermen. Is het dan moeilijk zich in te denken dat er in Iran mensen zijn die ons verfoeien? Datzelfde hebben wij herhaald in Chili en in Vietnam. Nog maar pas hebben wij het nogmaals geprobeerd in Irak. Dat is overduidelijk.

Hoe dikwijls zijn wij zo opgetreden in Nicaragua en in andere republieken van Latijns‑Amerika ? De ene staatsleider na de andere hebben wij afgezet omdat zij bereid waren de rijkdommen van hun land te verdelen onder hun mensen. Wij hebben ze vervangen door moorddadige tirannen die hun eigen volk verkochten met de bedoeling tegen de betaling van ontzaglijke bedragen hun privé‑bankrekeningen te spekken. Zij waren maar al te begerig om hun eigen land te laten inpalmen door maatschappijen zoals: Domino Sugar, United Fruit Company, Folgers en nog meer gelijkaardige bedrijven.

Onze regering heeft in land na land de democratie belemmerd, de vrijheid versmacht en de mensenrechten vertrappeld. Daarom worden wij in de wereld gehaat en daarom richten de terroristen zich tegen ons. Het volk van Canada geniet vrijheid en de mensenrechten worden er gerespecteerd, hetzelfde zien wij gebeuren in Noorwegen en in Zweden. Hebt u al gehoord dat de ambassades van Canada, Noorwegen en Zweden gebombardeerd werden?

Wij worden niet gehaat omdat wij de democratie, de vrijheid en de mensenrechten in ere houden. Wij worden gehaat omdat onze regering die rechten ontzeggen aan de volkeren van de Derde Wereld, wiens grondstoffen ten prooi vallen aan onze multinationals. De haat die we zelf gezaaid hebben, keert zich tegen ons door de angst voor terrorisme en in de toekomst van nucleair terrorisme.

Eens dat de waarheid over de redenen van deze regering is uitgesproken en dat ze ook gehoord wordt, ligt de oplossing voor de hand: onze praktijken moeten veranderen. We moeten onze atoomwapens opruimen (zelfs unilateraal als het moet), onze veiligheid verbeteren.

We moeten onze buitenlandse politiek een drastische wending geven, ze verstevigen. In plaats van onze jongens en meisjes over de wereld uit te zenden om Arabieren over de kling te jagen en zo hun petroleum in beslag te nemen die onder hun zandvlakten voorradig is, zouden wij hen moeten uitzenden om hun infrastructuren te herstellen, hun drinkbaar water te verschaffen en hun uitgemergelde kinderen van voedsel te voorzien.

In plaats van dagelijks duizenden Iraakse kinderen te blijven doden door onze economische sancties, zouden we er beter aan doen de Irakezen te helpen bij de bouw van elektrische centrales, hun waterzuiveringsstations verder uit te bouwen, hun ziekenhuizen uit te rusten, alles wat wij hebben kapot geschoten te herstellen in plaats van de heropbouw te bemoeilijken met onze economische sancties.

In plaats van terroristen en doodseskaders te oefenen, zouden wij de Amerikaanse scholen moeten sluiten. In de plaats van opstand, destabilisering, dood en terreur in de wereld, kunnen we beter de CIA opdoeken en hun budget uitdelen aan humanitaire organisaties.

Samengevat: we moeten eerder goed zijn dan boosaardig*. Wie zou ons daarbij de pas afsnijden ? Wie zou ons nog langer haten ? Wie zou ons willen bombarderen ? Dat, Mr. de President, moet het Amerikaanse volk te horen krijgen.

Bernard Law, kardinaal‑aartsbisschop van Boston.

geef aan bowman wat bowman toekomt
by jan soetewey Thursday September 18, 2003 at 04:18 PM
jansoetewey@skynet.be 03/236.63.90

In deze prachtige brief weerklinkt een aanklacht en een oproep zoals je die ook bij de profeten van het oude Israël vóór de ballingschap kon horen. “Wij zijn het doelwit van de terroristen omdat zowat overal ter wereld onze regering de verdediger was van dictaturen, slavernij en uitbuiting van de mensen. (…) En wij worden gehaat omdat wij hatelijke daden gesteld hebben”. En éénmaal die diagnose gesteld,is er slechts één remedie: bekering! “Onze praktijken moeten veranderen!” .

Er is echter een probleem met die brief. Het is geen brief maar een preek, hij was niet gericht aan president Bush maar aan Clinton, hij was niet geschreven door kardinaal Law, maar door Robert Bowman, voormalig gevechtspiloot in Vietnam en nu bisschop van Melbourne Beach (Florida) in de United Catholic Church (een tak van de Oud Katholieken). Hij werd geschreven in oktober 1998 wanneer de eerste aanslagen van Al Qaeda tegen de VS plaatsgrepen. In oktober 2001 heeft Bowman hem geactualiseerd om hem naar Bush te zenden.
Hoe komt het nu dat die brief aan kardinaal Law toegeschreven wordt? Law is de aartsbisschop van Boston die ontslag moest nemen omdat hij de pedofilieschandalen in zijn bisdom toegedekt had. Gaat het hier om een grap? Ook op internet gaan sommige zaken blijkbaar een eigen leven leiden .

bron: http://www.hoaxbuster.com/hoaxliste/hoax.php?idArticle=6965