arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waarom pleegt een Koreaanse boer zelfmoord in Mexico?
by christophe callewaert Thursday September 11, 2003 at 01:51 PM
ccallewaert@hotmail.com

De WTO-top in Cancun startte gisteren onder een slecht gesternte. Terwijl de onderhandelaars van de 146 landen die lid zijn van de WTO nog bezig waren met elkaar te begreoten in de zwaarbewaakte hotelzone van de Mexicaanse badplaats, stak een Zuid-Koreaanse boerenleider zichzelf met een mes in de buik en stierf enkele uren later aan de verwondingen.

De 54-jarige Lee Kyung-Hae fluisterde om 12u50 één van zijn kameraden toe: "Maak je om mij geen zorgen, vecht maar zo hard je kan tegen de WTO." Waarna hij een drie meter hoge barricade beklom, met een spandoek zwaaide waarop te lezen stond "The WTO is killing farmers" en zichzelf met een zakmes in de borst stak.

Samen met 150 landgenoten en duizenden andere betogers was Lee toen al uren aan het proberen om de zwaar beschermde zone binnen te dringen. Ze stoten daarbij op een grote politiemacht die hen met traangas en gummistokken te lijf ging. Op het moment dat Lee zelfmoord pleegde droegen zijn landgenoten een symbolische brandstapel die moest uitdrukken dat vele boeren met de dood bedreigd worden door de verdere liberalisering van de landbouw.

De Zuid-Koreaan werd nog naar een ziekenhuis gebracht maar stierf daar om kwart over drie. Buiten stonden zo'n 200 betogers die zongen "We are all Lee."

Lee Kyung-Hae was niet aan zijn proefstuk toe. In het begon van de jaren '90 was hij voorzitter van de Koreaanse Boeren- en Vissers-vereniging die één van de grootste en sterkste boerenorganisaties van Zuid-Korea is. In 1990 probeerde hij al eens zelfmoord te plegen in de lobby van het WTO-hoofdkwartier in Genève. In februari van dit jaar kampeerde hij een maandlang zonder te eten bij de uitgang van hetzelfde gebouw en hield er de hele tijd anti-WTO-borden omhoog.

Dumping
Wat drijft iemand tot zo'n radicale actie? De boeren uit de derde wereld die gisteren betoogden voelen zich bedreigd. Ze zijn niet zomaar bang van een inkomensverlies, maar vrezen blijkbaar voor hun leven. Het landbouwdossier is één van de meest explosieve kwesties die tijdens de top in Cancun ter tafel zal liggen. De kloof tussen de landen van de derde wereld is zeer diep. Vorige week nog hebben 21 minder ontwikkelde landen, waaronder China, Brazilie en India, die zichzelf de G21 noemen, hun gezamenlijke eisen geformuleerd. Ze eisen niet minder dan de totale uitschakeling van alle vormen van protectie waarmee de rijke landen hun landbouwmarkten beschermen. Het compromisvoorstel van de voorzitter van de algemene raad van de WTO vegen ze van tafel.

Waarover gaat het hele dispuut? De Europese Unie en de VS geven ferme subsidies (tot 300 miljard dollar per jaar!) aan hun eigen boeren en zorgen er zo voor dat die hun producten die ze in eigen land niet kwijt raken, ver onder de prijs kunnen dumpen op de wereldmarkt. Spotgoedkope melk, tomaten, suiker, vlees, tarwe en vooral katoen overspoelen de markten van derde wereldlanden. Kleine lokale boeren kunnen onmogelijk op tegen die overmacht. Zij blijven zitten met hun duurdere producten.

De WTO belooft wel daar iets aan te doen, maar al wat er tot nu gebeurde is dat de VS en de EU rustig konden verder gaan met hun dumping en dat de derde wereld nog minder middelen had om zich daartegen te beschermen. De exportsubsidies heten dankzij de WTO nu "productie-ontkoppelde inkomenstoelagen". Het klinkt ontroerend mooi als je er al iets van begrijpt, maar volgens specialisten verandert er helemaal niets.

De onderontwikkelde landen worden wel met het mes op de keel verplicht om hun markten open te gooien. En zij kunnen niet rekenen op de hulp van juristen en communicatiespecialisten om hun vroegere praktijken een nieuwe naam en vorm te geven om ze zo onbezorgd te kunnen verderzetten.

Een nieuwe liberalisering dreigt miljoenen boeren in de derde wereld te ruineren met de bekende gevolgen: plattelandsvlucht, verwoesting van de grond, woekerende woestijnen, nieuwe werklozen in de steden, groeiende criminaliteit en uiteindelijk nieuwe stromen van vluchtelingen naar het Noorden.

Daar wilde Lee iets aan doen. "Nu zal de hele wereld weten wat de WTO aanricht", reageerde een Amerikaanse activist. In de komende dagen zullen we zien of hij gelijk heeft.

Bronnen: verschillende persagentaschappen (AFP, Reuters, Indymedia,...)

artikel op imc-cancun
by F. aka SlowMo Thursday September 11, 2003 at 04:23 PM
f_aka_slowmo@hotmail.com

http://cancun.mediosindependientes.org/newswire/display/414/index.php

Bron foto
by christophe Thursday September 11, 2003 at 06:01 PM

Ik haalde de foto vanop:
http://cancun.jinbo.net
Dat is zo'n beetje de Koreaanse versie van Indymedia.

Nog een andere foto van Lee vind je hier:
http://cancun.mediosindependientes.org/newswire/display/420/index.php