arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces-Semira begint met vertoning video van haar uitwijzing
by christophe callewaert Wednesday September 10, 2003 at 11:51 AM

Woensdagmorgen om 9 uur begon voor de Brusselse rechtbank het langverwachte proces over de dood van Semira Adamu. Zij stikte op 22 september 1998 nadat een rijkswachter een kussen tegen haar gezicht had gedrukt tijdens haar uitwijzing. (verslag per telefoon van Raf Custers die in de rechtbank aanwezig is)

De zitting begon met de vertoning van de ondertussen beruchte video-opname van haar uitwijzing. De video duurt precies 17 minuten en 55 seconden. De opnames werden twee keer onderbroken. Eén keer buiten het vliegtuig en één keer binnen in het vliegtuig. Op de video is te zien hoe 2 rijkswachters de jonge Nigeriaanse vrouw lange tijd in een klemgreep houden met een kussen onder haar gezicht. De sfeer onder de rijkswachters lijkt gemoedelijk. Ze lachen en geven smalend commentaar.

Groot discussiepunt is hoelang de video heeft afgestaan en wat precies de aanleiding was voor de houdgreep. Op de video is enkel te zien dat Semira zachtjes zingt. Er zou daarna een pauze geweest zijn van 8 minuten. Volgens de rijkswachter die instond voor het camerawerk is het technisch onmogelijk om een uitwijzing in zijn geheel te filmen. Hij heeft nochtans wel ervaring als cameraman. Van de 30 à 40 video’s die er van uitwijzingen bestaan, heeft hij er naar eigen zeggen 80 % zelf gefilmd.

In de zaal zijn een 70-tal politiemannen aanwezig. Zij reageerden daarmee op een oproep van de verschillende politievakbonden om hun collega’s een hart onder de riem te komen steken. Bij de ingang deden ze een poging om de aanwezigheid van andere mensen te verhinderen. Toch zijn een aantal mensen binnen geraakt.

Na een pauze zal de zitting verder gezet worden. De vervolgdata van het proces zijn 11, 17 en 18 september.