arch/ive/ief (2000 - 2005)

Afschaffing prijzencontroles: ACV en ABVV vragen kind niet met badwater weg te gooien
by ACV & ABVV Monday September 08, 2003 at 03:29 PM

Minister van Economie Fientje Moerman is van plan de prijzencontroles die het ministerie van Economie uitvoert af te schaffen. ABVV en ACV zijn het ermee eens dat het huidige systeem van prijzencontroles moet doorgelicht worden. Voor sommige goederen of diensten heeft een voortzetting wellicht weinig zin, maar voor een aantal moet controle zeker behouden of zelfs ingevoerd worden.

Prijzencontroles
----------------
ACV en ABVV willen meewerken aan een grondige evaluatie van het huidige systeem van prijzencontroles. Men moet inderdaad bekijken voor welke producten dergelijke controle zin heeft en voor welke niet. Basisproducten en posten die zwaar doorwegen in het gezinsbudget moeten aan een maximumprijs onderworpen blijven.

De controle dadelijk helemaal overboord gooien is geen goed idee. Controle is en blijft zeker nodig voor alle diensten en goederen die door de overheid of de sociale zekerheid gesubsidieerd worden. Geneesmiddelen zijn daar een goed voorbeeld van. Een stimuleren van goedkopere middelen (generieke) is zelfs aangewezen.
Sommige goederen en diensten hebben ook een sociaal karakter. Bijvoorbeeld de toelevering van diensten in rusthuizen. Daar moet niet enkel de prijs, maar ook de kwaliteit van de diensten gecontroleerd worden.

Over de regeling voor de energieprijzen zegt de minister voorlopig niets. ABVV en ACV willen duidelijk stellen dat een controle daar zeker nodig is.

Verder zijn er wellicht ook goederen en diensten zijn waarvoor nu geen prijscontrole bestaat, terwijl die wel degelijk nodig is, bijvoorbeeld de elektriciteitsprijzen.

Economische mededinging
-----------------------
ACV en ABVV zijn het eens met de plannen van de minister om beter toezicht te gaan houden op de economische mededinging. Ook in het kader van een Europees mededingingsbeleid – een fundamenteel bestanddeel van de werking van de Europese interne markt - is dit nodig.