arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tien nieuwe personeelsleden en nieuwe directeur bij Oxfam-Wereldwinkels vzw
by Lieve Willemsen Monday September 08, 2003 at 10:06 AM

Vanaf 1 september 2003 werkt Oxfam-Wereldwinkels, de Vlaamse organisatie voor Eerlijke Handel, met een nieuwe operationele structuur. Naast de werking van vzw Oxfam-Wereldwinkels die uiteraard wordt verder gezet (met eigen winkels en vrijwilligers), verloopt de groothandel in voedingsproducten voortaan via de coöperatieve vennootschap Oxfam Fairtrade. Die zal zich ook toeleggen op de verkoop van Oxfam Fairtrade producten, zowel in als buiten wereldwinkels, zoals in biozaken en supermarkten.

Lode Vanoost start op 1 oktober als directeur van Oxfam-Wereldwinkels vzw. Hij zal niet het enige nieuwe gezicht zijn op het hoofdkwartier van de organisatie voor Eerlijke Handel: nog 10 nieuwe personeelsleden gaan er deze maand van start, waaronder Anke Hintjens als nieuwe campagneleider en Katrin Derboven als nieuwe commercieel verantwoordelijke.


Eerlijke handel groeit in België : een verdubbeling van de omzet in 5 jaar; de eerste 8 maand van 2003 realiseerden we + 18% t.o.v. 2002.
Zowel het productenassortiment als de verkoopskanalen breiden uit. Steeds meer distributeurs tonen belangstelling om Oxfam Fairtrade producten in hun aanbod op te nemen. Om dit potentieel verder uit te bouwen en maximale groeikansen te bieden besliste Oxfam-Wereldwinkels haar structuren aan te passen.
Zo werd Oxfam Fairtrade CV, een afzonderlijke groothandel, opgericht. Zij importeert, verwerkt en vermarkt Oxfam Fairtrade producten.
Johan Elsen werd aangesteld als directeur. Hij werkte eerder voor IBM en Uitgeverij Lannoo. De laatste 4 jaar was hij professioneel actief binnen Oxfam-Wereldwinkels.
Katrin Derboven wordt als commercieel verantwoordelijke de nummer 2 van het bedrijf. Zij deed ervaring op bij Makro en FNAC.
Recent werden in deze coöperatieve vennootschap nog 4 andere aanwervingen gedaan. Zij brengen het totaal personeelsbestand nu op 27.

Een afdeling Algemene Diensten en Financiën verzorgt logistieke ondersteuning voor zowel de coöperatieve vennootschap als de vzw. Als directeur werd eerder dit jaar Bernard Casier (ex-Watco) aangetrokken. Hij leidt een ploeg van 14.

Oxfam-Wereldwinkels vzw (met vanaf 1 oktober Lode Vanoost als directeur) staat in voor de organisatie van het netwerk van 200 Oxfam-Wereldwinkels, de beweging met meer dan 6000 vrijwilligers, het voeren van campagnes voor een rechtvaardige wereldhandel, de selectie en de opvolging van producentengroepen in de derde wereld en het bewaken van de criteria waaraan de eerlijke handel moet voldoen.

Lode Vanoost ˆ die 8 jaar in de Kamer zetelde voor Agalev ˆ neemt definitief afscheid als politicus en zal zich in de toekomst volledig toeleggen op derdewereldwerk.
„Mijn maatschappelijk engagement is 30 jaar geleden begonnen in de derdewereldbeweging, ik keer terug naar een werkterrein dat absoluut prioritair is, bij een organisatie die tot de kern van de zaak komt en nog een enorm groeipotentieel heeft‰.
Lode Vanoost wordt deze maand 50 jaar, woont in Sint-Genesius-Rode, is zowel Technisch Ingenieur Tropische Landbouw als Licentiaat Politieke Wetenschappen en werkte bij Sabena en de Dienst Bos en Groen van de Vlaamse Gemeenschap alvorens volksvertegenwoordiger te worden. In de Kamer legde hij zich o.a. toe op de derdewereldproblematiek met als focus mensenrechten, inheemse volkeren, nucleaire proliferatie, Latijns-Amerika (o.a. Colombia) en Afrika.

Ook Anke Hintjens, de nieuwe campagneleider/lobbyiste van Oxfam-Wereldwinkels vzw, keert terug naar een oude liefde. Tien jaar geleden werkte ze op de studiedienst van Oxfam-Wereldwinkels waarna ze als woordvoerster van de Holebi-federatie aan de slag ging.
„De grootste uitdaging voor Oxfam-Wereldwinkels is de solidariteit met het Zuiden bij breed publiek en politici zo dagelijks maken als het kopje koffie.‰
Naast Anke Hintjens startten deze maand nog 4 nieuwe medewerkers. Ze brengen het totaal aantal op 20.

Marc Bontemps, die de laatste 13 jaar Oxfam-Wereldwinkels leidde, blijft verbonden aan de organisatie. Hij zal de volgende maanden de overgang naar de nieuwe organisatievormen mee begeleiden en is gevraagd om vervolgens de taak van afgevaardigd bestuurder op zich te nemen. Voor verdere toelichtingen kan u bij hem terecht: 0475/611.697 of 09/218.88.99.


Gent, 5 september 2003

Lieve Willemsen
voorzitter