arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Riva del Garda] Disobbedienti blokkeren toegangswegen
by lize Friday September 05, 2003 at 01:13 PM
lize@indymedia.be

In Riva del Garda (Italiƫ) komen de Europese ministers van buitenlandse zaken vandaag samen om de WTO top in Cancun voor te bereiden. Zo'n 20.000 vooral Italiaanse antglobalisten zijn ook van de partij.

Italiaanse Disobbedienti : "Van de rand van het meer tot de rand van de oceaan : onze wereld is jullie vergif".

Deze morgen werden door zo'n 500 Italiaanse Disobbedienti 2 toegangswegen geblokkeerd om te verhinderen dat de europese delegatie het congrespaleis op tijd bereikt.

Een groepje disobbedienti slaagde er ook in om met kano's via de kust van het Gardameer de rode zone rond het congrespaleis te bereiken. Twee kano's ontglipten de ordediensten en geraakten tot bij de ingang van het congresgebouw.

Ondertussen vielen er bij de ontruiming van de blokkades reeds rake klappen, maar er is voorlopig nog geen sprake van een politiecharge Italiaanse stijl.

update 13.00
by lize Friday September 05, 2003 at 01:55 PM


<table width="99%">
<tr>
<td width="31%"><img src="http://www.sherwood.it/sherwoodcomunicazione/immagini/foto_web_rivamattina/images/P1010298.jpg" width="200" height="168"></td>
<td width="69%"><p>De groep disobbedienti is ondertussen aangegroeid tot
1000 personen. De twee groepen hebben zich verenigd en hebben de ingang
tot de stad geblokkeerd. </p>
<p>De disobbedienti bevinden zich nu voor de laatste politieblokkade die
hen van de ingang van het congresgebouw scheidt. Op de eerste rij bevinden
zich naast de disobbedienti leiders Francesco Caruso en Luca Casarini
ook parlementsleden van Rifondazione, de Italiaanse communistische partij.</p>
<p>Een
legerbus werd door de manifestanten omsingeld, banden werden doorgeprikt
en van het opschrift NO WTO! voorzien. De inzittende politiemensen (waaronder één
in burger) kwamen er met de schrik vanaf.</p></td>
</tr>
</table>
<p> </p>

disobbedire
by savate Friday September 05, 2003 at 03:44 PM
sherwood

fotos du blokage

update 15.00
by lize Friday September 05, 2003 at 03:48 PM
lize@indymedia.be

Een vrachtwagen met een muziekinstallatie van meer dan 8000 volt overstemt de vergadering van de EU ministers met de stem van Marcos via Radio Insurgiente. Vanop de rand van de rode zone schieten de Disobbedienti Bengaalse vuurpijlen en lichtkogels af, die boven het congrespaleis knallen.

Luca Casarini, één van de leiders van de disobbedienti beschouwt de actie als succesvol. De kano's en rubberbootjes zijn er in geslaagd affiches op de ramen van het congresgebouw te hangen, waarop de ministers kunnen lezen : "water, gezondheidszorg en onderwijs zijn rechten en geen koopwaar".

Nadat de disobbedienti bij de ontruiming van de blokkades eerder slaags waren geraakt met de politie en ze onder bescherming van hun schilden de politie kon terugdringen, kregen de Italiaanse politiekordons de opdracht om zich terug te trekken, 'tot bij de rode zone' : precies waar de disobbedienti naar toe wilden.

Casarini :"Ze wouden ons verhinderen om te protesteren, wel, wij hebben dit recht opgeëist in ruil voor wat rake klappen. We hebben de democratie en ons recht om te betogen verdedigd, het plein heroverd op de ordediensten en het teruggegeven aan de inwoners van Riva"

De wegblokkades zorgden voor een grote verkeerschaos, met files tot meer dan 4 km. Heel wat journalisten en administratief personeel kwamen vast te zitten in de chaos veroorzaakt door de wegblokkades.

italiaanse bron

video GlobalTv
by lize Monday October 06, 2003 at 09:49 PM

Stop WTO - Van de wegblokkades tot bij de rode zone
Video van de acties op 5 september, vanaf het moment van de wegblokkades tot aan de aankomst bij de rode zone en de plaats waar de europese ministertop plaatsvindt
05.09.03

15.82 mb - file .wmv

www.tvglobal.org