arch/ive/ief (2000 - 2005)

[OMC Cancùn] Gaan milieu en ontwikkeling niet samen? Volgens 11.11.11 en Greenpeace wel
by christophe callewaert Friday September 05, 2003 at 12:32 PM

Tijdens de NGO-briefing over Cancun, waar de Belgische NGO’s vlak voor hun afreis naar Mexico nog even de violen wilden gelijkstemmen, zaten Derdewereldbewegingen en milieuverenigingen broederlijk naast elkaar. Noctans is die band tussen de milieuproblematiek en de belangen van de Derde Wereld niet altijd vanzelfsprekend.

Veel Derde Wereldlanden durven nog al eens dwars te liggen als het gaat om strengere milieunormen. Hoe gaan Belgische verenigingen om met die schijnbare contradictie?

“Het klopt dat landen uit de Derde Wereld in cruciale discussie dwars liggen. Ze zijn bijvoorbeeld tegen de invoering van de zogenaamde ecolabels (keurmerken voor milieuvriendelijke producten, cc)”, legt Wendel Trio van Greenpeace uit.
“Maar toch is er niet echt een conflict tussen derdewereldorganisaties en milieuverenigingen. We verdedigen beiden dat alle landen het recht hebben om een eigen milieubeleid uit te tekenen. In de huidige situatie zijn de landen uit de Derde Wereld vooral bevreesd dat de VS de milieunormen zullen gebruiken om hun markt nog meer af te schermen. Bovendien zou ik er toch ook willen op wijzen dat regeringen van derdewereldlanden niet altijd de mening vertolken van hun eigen bevolking.”

Volgens Marc Maes van 11.11.11 is de koele reactie van derdewereldlanden tegenover strengere milieunormen begrijpelijk.
“Voor hen komt die hele discussie bovenop alle moeilijkheden die ze al hebben. De WTO streeft naar liberalisering. Dat is het kader van de discussies dat bij voorbaat vaststaat. De derdewereldlanden worden meegetrokken in die cyclus van liberalisering. Op die manier zijn extra milieunormen inderdaad een bijkomende last. Mocht duurzame ontwikkeling het uitgangspunt zijn, dan zou de discussie over milieunormen wellicht al veel verteerbaarder zijn.”