arch/ive/ief (2000 - 2005)

[OMC Cancùn] Raoul Marc Jennar: "Ik wens de WTO een flinke crisis toe."
by christophe callewaert Friday September 05, 2003 at 11:55 AM

De 5de ministriele conferentie van de Wereldhandelsorganisatie in Cancun wordt een tweede Seattle of een tweede Doha. Dat beweert de bekende politoloog Raoul Marc Jennar in een brochure die hij schreef voor Oxfam-Solidariteit. In de wandelgangen van de briefing van de Belgische NGO's over Cancun gaf hij wat meer uitleg.

"Seattle kennen we allemaal als de conferentie die op niets uitdraaide. De conferentie waar de deelnemers niet in staat waren om beslissingen te nemen. In Doha, waar de vorige ministriele conferentie van 2001 plaats vond, konden ze dat wel."

En wat wordt het in Cancun?

"De mislukkingen volgen elkaar in snel tempo op. Zowat alle fundamentele dossiers zitten muurvast. Ook tussen de rijke landen onderling zijn er grote meningsverschillen. Dat is een situatie die heel hard lijkt op die van Seattle."

Is dat goed of slecht nieuws?

"Als je er de teksten van de conferentie in Doha bijneemt, dan stuit je op veel ronkende verklaringen. Daar spreekt duidelijk de ambitie uit om handel te verbinden met onwikkeling. Maar de realisatie van die ambitie is in de fase van de grote woorden blijven steken. Ik denk dat de WTO een flinke crisis nodig heeft om uit die tegenstelling tussen woorden en daden te geraken."

Hoezo?

"Tot nu toe weigeren de geindustrialiseerde landen te luisteren naar de noodkreten vanuit de Derde Wereld. Ik denk dat enkel een grote crisis hen kan wakker schudden. Voor de toekomst van de mensheid moeten we dus hopen op een grote crisis binnen de WTO."

Wat zou zo'n crisis kunnen veroorzaken? Veel volk op straat zoals in Seattle?

"Mobilisaties als in Seattle helpen om de hele problematiek bekend te maken bij het grote publiek. De mensen achter de WTO houden van de schaduw en de stilte waar ze in alle rust hun agenda kunnen doordrukken. Maar nog veel belangrijker zal het verzet van de landen uit de Derde Wereld zijn. Dat was al een beetje het geval in Doha. Omdat enkele Derde Wereldlanden daar flink gingen dwars liggen, moesten belangrijke kwesties doorgeschoven worden naar Cancun.
Maar je verzet je niet zo maar ongestraft tegen de VS, Europa en Japan. Die drie machten oefenen enorme druk uit op de Derde Wereld. Alle middelen worden ingezet om hen het onaanvaardbare te doen slikken. Probeer je maar eens te weren met de Wereldbank, het IMF en een handvol andere grote, machtige organisaties in je nek."