arch/ive/ief (2000 - 2005)

oprichting werklozenbond
by werklozenbond Friday September 05, 2003 at 11:22 AM
werklozenbond@yahoo.co.uk

INVITATIE voor de OPRICHTINGSVERGADERING van de BOND VAN VROLIJKE DOPPERS & STEUNTREKKERS (voorlopige werktitel) OP ZATERDAG 20 SEPTEMBER 2003 OM 15u00

WAT IS DE BEDOELING?
De oprichting van een Bond van Vrolijke Doppers en Steuntrekkers (werktitel)
• een libertair, onafhankelijk collectief zonder leiding en zonder verplichtingen dat werkt volgens basisdemocratische principes.
• een vereniging van steuntrekkers met maar één doel: de verdediging van de belangen van steuntrekkers en mensen die dat in de toekomst zullen worden: de arbeiders en bedienden van vandaag.
• gericht op studie en directe, geweldloze actie
• gebaseerd op solidariteit tussen werkenden en werklozen, allochtonen en autochtonen, mannen en vrouwen, Belgen en buitenlanders.

We vertrekken vanuit de vaststelling dat werkloosheid deel uitmaakt van onze samenleving en dat in de toekomst nog meer zal doen. We zien die werkloosheid niet als een probleem op zich: werkloosheid heeft ook goede kanten. Daarom zijn we een Bond van VROLIJKE doppers. We vullen onze tijd zelf in en we zijn niet geïnteresseerd in afstompend, vervelend en ongezond werk. We geloven niet in volledige tewerkstelling en verzetten ons tegen de vervreemding die loonarbeid meebrengt. We zijn tegenstander van die loonarbeid.
• we stellen op korte termijn concrete en haalbare eisen. Bijvoorbeeld:
1. Een geïndividualiseerde uitkering voor iedereen die niet werkt, gekoppeld aan de lonen.
2. De invoering van een drastische werktijdverkorting met behoud van loon.
3. Een einde aan de schorsing wegens langdurige werkloosheid.
4. Een einde van de heksenjacht op werklozen.

We willen een herverdeling van de opbrengst van de wereldwijd geleverde arbeid (de winst van de bedrijven) en een herverdeling van de noodzakelijke arbeid. Concreet zijn we dus voor arbeidsduurvermindering met loonbehoud en voor de onmiddellijke invoering van extra belastingen op de (grote) kapitalen.
• Uiteindelijk streven we naar een andere samenleving:
we willen de socialisering van alle productiemiddelen. Dat betekent dat de fabrieken eigendom moeten worden van de arbeiders en bedienden die er werken, de gronden eigendom moeten worden van de boeren die hem bewerken en de huizen van de mensen die er wonen.
We zijn voor de nationalisering van alle banken, verzekeringsmaatschappijen en holdings, de electriciteitsmaatschappijen en telecomsector en het behoud van de overheidsbedrijven als de NMBS en de Post.
• we willen vanalles:
• Werklozen en steuntrekkers organiseren, in solidariteit met arbeiders en bedienden.
• Actie voeren aan stempellokalen, de RVA en de VDAB.
• Een krant uitgeven en een website opzetten om op die manier
• druk te zetten op de vakbonden en de overheid en
• werklozen en steuntrekkers te politiseren.

ben je werkloos of steuntrekker en wil je in een onafhankelijke, libertaire bond je belangen verdedigen en aan politiek doen, wil je mee de uitgangspunten bepalen, de eisen formuleren, de strategie uitstippelen, een krant uitgeven of een website en acties opzetten, kom dan op
zaterdag 20 september om 15 uur NAAR DE oprichtingsvergadering te Antwerpen. Voor alle info: mail to
werklozenbond@yahoo.co.uk

Contradictie
by Leen Vercammen Friday September 05, 2003 at 11:28 AM

Libertairen die voorstanders zijn van de nationalisering van alle banken, verzekeringsmaatschappijen en holdings, de electriciteitsmaatschappijen en telecomsector en het behoud van de overheidsbedrijven als de NMBS en de Post ?

inderdaad
by Anar Friday September 05, 2003 at 02:13 PM

als anarchist wordt er gepleit voor "socialisering", niet voor "nationalisering" zoals marxist-leninisten dat steeds hebben gedaan.
kleine, maar belangrijke en verstrekkende correctie

politiek ?
by Peter Saturday September 06, 2003 at 09:16 AM

"werklozen politiseren" (...) "aan politiek doen" Libertairen en anarchisten hebben al altijd een sociale strijd gevoerd, geen politieke. 'Libertair' wordt hier misbruikt.

oprichtingsvergadering dus...
by werklozenbond Saturday September 06, 2003 at 01:23 PM
werklozenbond@yahoo.co.uk

Ik vind het eigenlijk al bijna jammer dat de 'comments' terug zijn. Er wordt hier een concreet voorstel gedaan om tot actie te komen over iets wat meer dan een miljoen landgenoten aanbelangt en de enige commentaar die daarop komt is de vraag of libertair niet in tegenspraak is met een pleidooi voor het behoud van overheidsbedrijven, of anarchisten voor socialisering zijn en of anarchisten wel aan politiek doen. Wat een bullshit.
De tekst is een UITNODIGING voor een oprichtingsvergadering. Wie zich geroepen voelt, ideeën of commentaar heeft, is welkom op de vergadering. Daar wordt beslist wat voor organisatie het wordt, welke basistekst we aannemen en wat we concreet gaan doen.
De bedoeling is om CONSTRUCTIEF een vereniging uit de grond te stampen om de belangen te verdedigen van mensen die van een uitkering leven. Ideologische discussies zijn niet de bedoeling. De werklozenbond wil aan studie en directe, geweldloze actie doen. We willen niet per sé gelijk hebben, we willen gelijk halen. Daarvoor zal samenwerking nodig zijn met mensen uit verschillende hoeken en politieke richtingen.

De manier van organiseren die we voorstellen is libertair, dus streven naar een zo groot mogelijke vrijheid. In tegenstellingen tot een gebondenheid aan politieke partijen of vakbonden. Basisdemocratisch ook, de vergadering van leden en medewerkers beslist.
De vraag of de bond voor nationalisering van de banken en holdings is, of voor socialisering, zal de bond op haar komende vergaderingen wel beslissen. Maar socialiseren van banken en holdings lijkt me nogal belachelijk. Dat doe je met fabrieken en gronden, waar de gebruikers of arbeiders eigenaar worden van de productiemiddelen. Je gaat de banken en holdings toch niet eigendom maken van de bankbedienden?
De bedoeling is natuurlijk wél om aan politiek te doen, namelijk door actief te zijn in het maatschappelijke debat en op die manier te wegen op de politieke besluitvorming. Sinds wanneer is een sociale strijd niet langer politiek? Sinds wanneer is sociale strijd in tegenspraak met 'aan politiek doen'?
Veel anarchisten ontpoppen zich vandaag steeds meer tot de meest dogmatische mensen die ik ken. De vergelijking met de PVDA gaat steeds meer op. Ik vind dat zeer vermoeiend.
Spui je ideeën over de bond, doe zinvolle voorstellen, draag bij aan de strijd. En hoe op met 'emmeren aan de weg'.

verstoppertje
by pierre Tuesday September 16, 2003 at 07:42 PM

serieus blijven hé. we hebben je al altijd weten verzetten tegen anarchistische initiatieven en nu richt je een libertaire groep op. Dat is misleiding.