arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zij bepalen hoe U naar de wereld kijkt, ...(achter gesloten deuren)
by han Soete Thursday, Sep. 04, 2003 at 4:23 PM
han@indymedia.be

Het wel lijkt op het plot van één of andere complotheorie : Alle media bazen in één villa, ... en achter gesloten deuren worden ze gebriefd door George Tenet, de baas van een vijandige veiligheidsdienst. Samen bepalen ze hoe U het komende jaar naar de wereld zal kijken. Tijdens de pauzes en in de wandelgangen worden er gauw wat afspraken gemaakt over nieuwe producties, programma's of zelfs overnames.
Maar het is niet het plot van een complot theorie, het is de realiteit

Elke zomer komen op de ranch van bankier Herbert Allen Jr, de wereld elite van media bij elkaar om er te praten over strategie, mogelijke mergers, en hun "editatorial piolicy". Overheden en de top van de media vergaderen er samen achter gesloten deuren en beschermt door een gebeuikelijke rode muur van veiligheid.

Dit jaar waren er onder de aanwezigen : Sumner Redstone (Viacom), John Malone (Liberty Media), Richard Parsons (AOL/Time Warner), Brian Roberts (Comcast), Barry Diller (former Vivendi/Universal entertainment head), Les Moonves (CBS), Peter Chernin (News Corp.), TV entrepreneur Haim Saban, Michael Eisner (Disney), Howard Stringer (Sony) en een directeur van The New York Times Company.
Ook te technolgie wereld is goed vertegewoordigd :met zowel Microsoft's Bill Gates en Intel's.
En jawel via The Carlyle Group was ook de wapenindistrie vertegenwoordigd.
En natuurlijk mocht Wall street niet ontbreken op het appel, met Warren Buffet en Mario J. Gabelli was Wall Street door het topje van financiële wereld vertegenwoordigd.

Dit jaar werd het gezelschap toegesproken door niemand minder dan CIA Directeur George Tenet. Ik kon nergens achterhalen waar de lezing en de discussie over ging. Maar als je weet Generaal Tommy Francks op een persconferentie op 25 Maart 2003 verkaarde: "De media zijn een wapen in de oorlog", dan kunnen we vermoeden waarover het ging.

Tijdens het magnaten onderonsje worden er ook belangerijke deals gesloten. Enkele jaren geleden was het magnaten onder onsje de plek waar Dinsey ABC overkocht, en dit jaar werd er gesleutelt aan yhet samengaan van de mediareuzen Vivendi en NBC.

Je zou verwachten dat dergelijke vergadering met zoveel mensen uit de media wel zou moeten kunnen rekenen op de nodige media aandacht. Niets is minder waar. Journalisten worden door gewapende security mensen op een veilige afstand gehouden. In enkel media kan je iets vernemen over het hele gebeuren. Met weet je dan te vertellen dat de meest opzienbarende lezing werd gegeven door de baas van Wallmart (een grote supermarkt keten). De man riep de media magnaten immers op wat zuiniger te zijn. tenminste hij vond dat het beter was naar de publieke opninie toe dat de rijken zich profileerden als zuinige mensen. Hijzelf zit af en toe achter het stuur van zijn wagen, en soms deelt hij wel eens kamer met een directie genoot. Voor de overige magnaten en billionairs ging dat toch wel allemaal iets te ver.

Noot :
Opvallenden afwezige was Ted Turner (de baas van CNN), maar die werd uit het gezelschap gebannen nadat hij verkaarde dat “Israel practices terrorism” en dat de “bombers are all they [the Palestinians] have.”

Meer info:

http://www.americanfreepress.net/07_11_03/Media_Leviathan/media_leviathan.html

http://www.allyourtv.com/0304season/news/july/07162003mogulthing.html

http://iht.com/articles/102710.html

http://www.informationwar.org/articlesofinterest/iraq/media_monopoly_gives_us_a_scripted_war_03april2003.htm

http://archive.indymedia.be/news/2003/09/72277_comment.php#72280



.