arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verbieden van hoofddoeken is onaanvaardbare discriminatie
by Forum van Etnisch-Culturele Minderheden Thursday September 04, 2003 at 04:55 PM

Vandaag voerden scholieren én ouders in Brussel actie tegen het recent verbod in een Lakense school om een hoofddoek te dragen. Het Forum van Etnisch-Culturele Minderheden vzw, de koepel van allochtone verenigingen, vluchtelingen en woonwagenbewoners in Vlaanderen steunt deze actie voluit. Het verbod op het dragen van een hoofddoek is een inbreuk op de vrijheid van levensbeschouwing.

Om de een of andere redenen wordt het dragen van een hoofddoek door moslimmeisjes op school door sommigen beschouwd als een ernstige bedreiging.
Nochtans gaat het om niet meer dan een uiting van de eigen identiteit en religieuze overtuiging, iets wat in een democratie als een basisrecht wordt beschouwd indien het de rechten van anderen niet aantast en geen bedreiging vormt van de openbare orde. Het valt moeilijk te betogen dat een eenvoudig hoofddoek de openbare orde bedreigt.

Het is opvallend dat deze discussie nu al jarenlang aansleept, en enkel betrekking heeft op de beleving van de islam. Het lijkt er sterk op dat islamofobie en vooroordelen t.a.v. de islam deze discussie voeden. Als, bij wijze van voorbeeld, joodse jongeren ervoor zouden kiezen hun persoonlijke overtuiging uiterlijk zichtbaar te maken, zou er dan een school zijn die een verbod op het dragen van keppeltjes instelt? Wordt er opgetreden tegenover andersoortige uitingen van een persoonlijke overtuiging of identificatie zoals muziek-keuze, seksuele geaardheid of altermondialisme?

Wij vragen dat deze jarenlang aanslepende discussie eindelijk wordt beëindigd met een ondubbelzinnige erkenning door de Vlaamse en federale regering van het recht van elke levensbeschouwelijke groep om zijn identiteit te beleven op een manier die geen enkele groep of persoon schade aanbrengt, noch de openbare orde in het gedrang brengt.

Tenslotte dient er een grondig debat gevoerd te worden over de mate waarin het Gemeenschapsonderwijs de opdracht heeft een schijn van “neutraliteit” op te houden. Hetzelfde kan overigens mutatis mutandis gezegd worden voor het Katholiek Onderwijs: moet er hier ook niet rekening worden gehouden kan worden met de aanwezigheid van verschillende levensbeschouwingen binnen de schoolmuren?
Het Forum is van mening dat het onderwijs de plek bij uitstek is waar jongeren kennis kunnen maken met culturele diversiteit in de breedste zin van het woord. Alleen door in aanraking te komen met verschillende identificaties en overtuigingen van anderen, kunnen mensen op een respectvolle wijze hiermee leren omgaan. Het is evident dat de wijze waarop scholen zelf omgaan met diversiteit belangrijk is voor de manier waarop leerlingen diversiteit beleven.


Meer info bij: Minderhedenforum, vragen naar Naima Charkaoui, 02/245.88.30 of 0486/60.09.75

Het Forum van Etnisch-Culturele Minderheden is een koepel van verenigingen van etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen (allochtonen, vluchtelingen en woonwagenbewoners) en als dusdanig erkend gesprekspartner van de Vlaamse overheid. http://www.minderhedenforum.be

Toch
by Corneel Friday September 05, 2003 at 08:14 AM

... had ik hier graag iets meer vernomen over het verbod op het dragen van hoofddoekjes in Turkije. Waarom is dat daar?

Aspecten van meningsvrijheid
by Piet van Regenmortel Friday September 05, 2003 at 08:55 AM

Een vaak vergeten aspect van vrije meningsuiting is het recht om zijn mening voor zich te houden. Valt er echt niets voor te zeggen om ervoor te zorgen dat meiden niet worden gedwongen om voor iedereen zichtbaar hun visie op het voorouderlijk geloof ten toon te spreiden, door de keuze te moeten maken tussen het al dan niet dragen van een hoofddoek? Door een verbod op hoofddoeken op school wordt toch niemand gedwongen zijn geloof af te zweren, en wordt er toch aan niemand verboden om in de dagelijkse omgang over zijn geloof te praten? Je laat anderzijds wel diegenen die twijfels hebben, of niet gelovig zijn, de vrijheid van hun twijfels en hun mening, zonder dat ze moeten kiezen tussen het risico op sociale afkeuring door 'hun' groep aan de ene kant, en zich demonstratief uiterlijk bekennen tot iets wat eigenlijk tegen hun overtuiging ingaat aan de andere kant. Kan daar niet rustig over worden nagedacht?