arch/ive/ief (2000 - 2005)

Acteur Tim Robbins betreurt dat niet meer hollywoodsterren zich uitspreken tegen Bush
by christophe callewaert Wednesday September 03, 2003 at 01:11 PM

Acteur Tim Robbins heeft geen spijt van zijn anti-oorlogsengagement. Dat verklaarde hij tijdens de wereldpremière van zijn nieuwe film "Code 46" in Venetie.

Dat Bush en zijn entourage meteen na 11 september de oorlogstrom begonnen te roeren, werd niet door iedereen even hard gesmaakt. Naast de opkomst van een brede anti-oorlogsbeweging, klonken er ook vanuit de culturele middens steeds luidere stemmen van protest.

Tim Robbins was samen met zijn vrouw Susan Sarandon één van de speerpunten van die culturele protestbeweging. Tijdens een toespraak in april voor een nationale persvereniging was hij nog ingegaan op de impact die zijn engagement had op zijn eigen privé-leven. Hij sprak toen over de kille wind die vanuit het Witte Huis over de Amerikaanse natie blaast en die er voor zorgde dat hij en zij vrouw als verraders bestempeld werden en dat leraars ontslagen worden omdat ze een t-shirt met een vredesteken dragen.

Toch zei Tim Robbins dit weekend dat zijn engagement geen negatieve gevolgen heeft gehad voor zijn hollywoodcarrière. Volgens hem was de hele controverse rond zijn standpunten zelfs een geschenk uit de hemel. "Zo konden we het eindelijk nog eens hebben over serieuze dingen als vrijheid van meningsuiting." Hij betreurde het ook dat veel anderen verkozen om te zwijgen uit angst voor de kwalijke gevolgen.

Tim Robbins is één van de betere acteurs van zijn generatie. Hij brak door als acteur in twee onvergetelijke films van Robert Altman. In Short Cuts speelde hij de schuinmarcherende politie-agent die het vervelende hondje van zijn kinderen de deur probeert uit te krijgen en in The Player een studiobaas in Hollywood die gestalkt wordt door een misnoegde scenarist. Zelf stond hij achter de camera voor de bijtende satire Bob Roberts over de verkiezingscampagne van een rechtse senaatskandidaat.

In de nieuwe film Code 46 van regisseur Michael Winterbottom speelt hij een man die op de vlucht moet met zijn geliefde nadat uitlekte dat zij gecloond werd uit DNA-materiaal van zijn moeder.