arch/ive/ief (2000 - 2005)

De commentaren zijn er weer
by Indymedia.be Wednesday September 03, 2003 at 12:54 PM

Omdat iedereen recht heeft op wat vakantie had het editoteam van Indymedia.be besloten om de commentfunctie twee maanden lang uit te schakelen. Die twee maanden zitten er nu op. De commentfunctie is weer helemaal terug. Maar we willen wel de misbruiken zoals we die in het verleden hebben gekend vermijden.

* Even er tussenuit ! *

De tijdelijke uitschakeling werd door veel mensen betreurd. We hebben daar alle begrip voor:
Maar de situatie was wel ondraaglijk geworden. De commentaren en het debat namen een veel te belangrijke plaats in op de site. Iedereen sprong onmiddellijk op de artikels met veel commentaren en had enkel nog oog voor dat debat zonder zelfs maar de moeite te doen om het artikel zelf te lezen. Dat is een kleine ramp voor een site die de ambitie heeft om een nieuwswebsite te zijn. Tijdens die twee maanden dat we stekker uit het debat getrokken hebben, konden we vaststellen dat dat zeker geen handicap voor de publicatie van nieuws was.

* Info AUB ! *

Wij zouden dus graag de site [ en de energie van de vrijwilligers ! ] herleiden tot zijn eerste en belangrijkste functie: nieuws brengen op een collectieve en geengageerde manier. De commentaarfunctie dient om informatie toe te voegen aan een artikel. Om de heroische debatten, de ruzies en de provocaties van het verleden te vermijden, zal het editoteam veel strenger optreden dan vroeger: de commentaren moeten verband houden met de inhoud van de artikels en moeten iets bijdragen: extra informatie, een correctie, een appreciatie, etc.

* Voor alles de artikels ! *

Op die manier willen we meer de nadruk leggen op de artikels zelf, waar vaak heel hard en ijverig aan gewerkt wordt. Wij willen de lezers ook aanmoedigen om hun ideeen en opmerkingen uit een te zetten in begrijpelijke artikels in plaats van verspreid over 24 commentaren.


* Waar moet het debat naartoe ? *

Ondertussen blijven we natuurlijk met die vraag zitten: veel mensen zijn op zoek naar een plaats waar ze met elkaar in debat kunnen treden. De oplossing is wellicht dat er een indymedia-discussieforum wordt opgericht. We hebben het er binnen het team al vaak over gehad, maar niemand lijkt het echt te zien zitten om dat te modereren. En een forum zonder moderatie wordt al snel een publieke vuilnisbelt. Maar misschien voelt iemand zich wel geroepen?