arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Het andere 11 september] Een jaar lang culturele activiteiten.
by han Soete Tuesday September 02, 2003 at 04:41 PM
han@indymedia.be

Op 11 september 1973 pleegden Pinochet en de CIA een staatsgreep tegen Allende in Chili. De staatsgreep kostte het leven aan tienduizenden mensen, meer dan 200.000 Chilenen werden verbannen, ... Om die verjaardag niet te laten vergeten sloegen een aantal organisaties de handen in elkaar om en organiseren ze gedurende een heel jaar activiteiten.

[Het andere 11 septe...
dscn1762_zaal.jpg, image/jpeg, 400x300

Van 2 september 2003 tot en met 29 september worden er onder de noemer "El otro 11 de Septiembre" een hele reeks activiteiten georganiseerd om de staatsgreep in Chilli te herdenken. Samen met die herdenking gaat ook het Pablo Neruda jaar van start. Op een persconferentie in het Brusselse stadhuis maakten stelden ze hun project aan de pers voor.

Pierre Galand, voormalig voorzitter van Chili comitee gaf aan wat de inzet was van het gebeuren.
"We willen niet dat 30 jaar na de staatsgreep Chilli vergeten wordt. We waren 30 jaar gelden voor een andere wereld, en dat zijn we gebleven. ...
Een andere wereld is mogelijk" dat is tenmiste wat wij op de sociale fora beweren. In Chili probeerde men aan die andere wereld te bouwen. Vandaag proberen wij dat project ver te zetten samen met de mensen in Palestina, Brazillië en straks op het Europees sociaal Forum in Parijs."

Paul Van Hoorick gaf namens de vzw LINX+ enige toelichting bij het programma. Hij legde vooral de nadruk op het Pablo Neruda jaar : "23 september 1973 is sterfdatum van Pablo Neruda. Dat literaire monument is voor een kapstok voor het organiseren van een hele reeks activiteiten die staatsgreep in herinnering willen brengen. We zullen in Vlaanderen niet alleen in belangrijkste steden activiteiten organiseren, maar we trekken tot in de kleinste dorpjes."
Het volledig programma vind je op : http://users.skynet.be/Gabriela-Virtual.org/

Chileens Ambassadeur
by han Soete Tuesday September 02, 2003 at 04:41 PM
han@indymedia.be

Chileens Ambassadeur...
dscn1772_ambassade.jpg, image/jpeg, 400x300

Toen de ambassadeur van Chili het woord wilde nemen betraden enkele Chileense vluchtelingen het podium om te protesteren tegen de straffeloosheid die er nog steeds heerst in Chili.
De ambassadeur legde er de nadruk op dat de ideeën van Allende vandaag in Chili terug een nieuwe opgang kennen. "Ook in Chili wordt Allende herdacht en zullen er monumenten worden onthuld om Allende te herdenken.
Hier in België is er een enorm programma gedurende een heel jaar. Ook om Neruda te herdenken, Neruda die één van onze belangrijkste poëten is. Ik wil graag de Belgen bedanken voor hun solidariteit met het Chileense volk."

Solidariteit lmet Chileense hongerstakers
by han Soete Tuesday September 02, 2003 at 04:41 PM
han@indymedia.be

Solidariteit lmet Ch...
dscn1769_hongerstakers.jpg, image/jpeg, 400x300

Nadat de ambassadeur was uitgesproken namen de vluchtelingen het woord.
"We willen niet onbeleefd zijn. We vinden dat de woorden die hier uitgesproken worden zeer treffend. maar we blijven een volk dat strijd blijft voeren tegen de straffeloosheid in ons land. De strijd van Allende gaat nog steeds verder, nog steeds zijn er politieke gevangenen. Op 18 augutus beginnen in Chili een aantal mensen een hongerstaking tegen de straffeloosheid. De beulen en de folteraars, de officiers die de orders gaven, ... die lopen nog steeds rond. Op 25 augustus zijn er ook hier in België een aantal mensen in hongerstaking gegaan tegen die straffeloosheid. v Die hongerstaking is nodig opdat we gehoord zouden worden. Bedankt opdat we hier het woord mochten nemen."
Meer informatie over honger de staking kan vinden op : http://www.subterra.be/
Over de acties in Chili vind je meer informatie op de Chileense indymedia : http://chile.indymedia.org/

Meer informatie
by han Soete Tuesday September 02, 2003 at 04:41 PM
han@indymedia.be

Meer  informatie...
dscn1781_poster_neruda.jpguvr2md.jpg, image/jpeg, 400x300

Voor meer informatie over de activiteiten in het kader van "El Otro 11 de Septiembre" kan je terecht op

email: info@neruda.be
telefoon: 09 265 52 66
http://users.skynet.be/Gabriela-Virtual.org/


Nog een andere 'andere 11 september'
by Rico Friday September 12, 2003 at 12:20 PM

Nog een andere 'andere 11 september'

LINK