arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Het andere 11 september] Pierre Galand (senator PS)
by han Soete Tuesday September 02, 2003 at 04:00 PM
han@indymedia.be

Op 11 september 1973 pleegden Pinochet en de CIA een staatsgreep tegen Allende in Chili. De staatsgreep kostte het leven aan tienduizenden mensen, meer dan 200.000 Chilenen werden verbannen, ... Om die verjaardag niet te laten vergeten sloegen een aantal organisaties de handen in elkaar om en organiseren ze gedurende een heel jaar activiteiten. Piere Galand lichtte op de persconferentie toe de toedracht van het intiatief toe.

[Het andere 11 septe...
dscn1766_galand.jpg, image/jpeg, 400x272

Pierre Galand (Senator PS)

We willen niet dat 30 jaar na de staatsgreep Chilli vergeten wordt. We waren 30 jaar geleden voor een andere wereld, en dat zijn we gebleven. We willen daarom het komenden jaar die staatsgreep herdenken.
Die staatsgreep was een staatsgreep van Amerikaanse imperialisme, tegen de anti-imperialistische en anti-koloniale strijd van de volkeren in de derde wereld. Die strijd van het Amerikaanse imperialisme duurt nog steeds verder, zoals het Iraakse volk vandaag aan de lijve ondervindt.
Ons hart klopte mee met Chilli en de maatschappij die men daar aan het bouwen was. Het Chileense volk boude aan die andere wereld, ze probeerde een economie op te zetten ten voordele van het volk. Chili nam ook in de UNO het voortouw in de uitwerking van een wetgeving die rijkdommen van de derde wereld zou toekennen aan die derde wereld.
Solidariteit met Chilli was en is nog steeds solidariteit me de volkeren uit de derde wereld.
Gelukkig bestaan er vandaag er nog krachten in de derde wereld die aan een dergelijk project willen werken.
"Een andere wereld is mogelijk" dat is tenmiste wat wij op de sociale fora beweren. In Chili probeerde men aan die andere wereld te bouwen. Vandaag proberen wij dat project ver te zetten samen met de mensen in Palestina, Brazilliƫ en straks op het Europees sociaal Forum in Parijs.


Het volledig programma vind je op http://users.skynet.be/Gabriela-Virtual.org/