arch/ive/ief (2000 - 2005)

Duitse luchtmachtbasis gesloten voor wapeninspectie
by Voor Moeder Aarde Monday September 01, 2003 at 02:49 PM
pol@motherearth.org 0495-280259

Deze ochtend heft een international wapeninspectieteam de drie ingangen afgesloten van de Duitse luchtmachtbasis van Buechel (Noordrheinwestfalen) voor het uitvoeren van een wapeninspectie. Het is een publiek geheim dat 11 B-61 Amerikaanse massavernietigingswapens opgeslagen liggen op de basis.

Duitse luchtmachtbas...
main_gate_closed.sized.jpg, image/jpeg, 400x300

Gewapend met camera's, en pen verzamelden de wapeninspecteurs gedurende twee dagen informatie voor het Internationaal Atoomenergie Agentschap en voor een rapport dat in april 2004 voorgesteld zal worden tijdens een VN bijeenkomst voor het Non-Proliferatieverdrag in New York.

De wapeninspecteurs veroordelen het gebruik van twee maten en twee gewichten door de Duitse en Amerikaanse regering tegenover massavernietigingswapens. De wapeninspectie volgt op de kritiek vorige week van Mohamed ElBaradei, hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap: 'De VS regering vraagt dat andere landen afzien van het bezit van kernwapens. Terzelfdertijd blijft het zichzelf verder bewapenen. Er zijn geen goede of slechte kernwapens.' Aldus ElBaradei in het weekbland Stern> Vandaag staan we volgens de directeur van het IAEA aan een keerpunt.

Pol D'Huyvetter, een wapeninspecteur uit Belgie verklaarde; 'Alle landen die het nucleaire non-proliferatieverdrag ondertekenden, w.o. de VS en Duitsland engageerden zich voor het starten van onderhandelingen die moeten leiden naar totale nucleaire ontwapening. Een van de eerste stappen die deze landen overeenkwamen was openheid over hun nucleaire arsenalen. De situatie van deze Duitse luchtmachtbasis is totaal ondoorzichtig. Daarom voeren we deze wapeninspectie uit, waarna de informatie publiek gemaakt zal worden via de pers en het internet.'

Commandant Martin Schelleis en Majoor Hans Helbach, beiden de bevelhebbers van de luchtmachtbasis van Buechel, wouden tijdens hun gesprekken met de wapeninspecteurs de aanwezigheid van kernwapens noch bevestigen noch ontkennen. Tenslotte merkten de wapeninspecteurs op dat het alarmerend is dat de bevelhebber van de politie .

De burgenwapeninspecteurs komen uit Belgie, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Malta, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Zweden. De inspectie kadert in een wereldwijde campagne aan nucleaire basissen wereldwijd. Op 25 oktober, een international wapeninspectiedag, komt ook een inspectie van SHAPE, het militair hoofdkwartier van de NAVO nabij Mons (Bergen). More information:


Meer informatie

Voor Moeder Aarde vzw, Pol D'Huyvetter, +32-495-280259
Gewaltfreie Action Atomwaffen Abschaffen, Roland Blach +44-175-9178275

Foto's:
http://fme.sincerethought.org/gallery/album86