arch/ive/ief (2000 - 2005)

September: tijd voor actie!
by Het Rooje Nest Saturday August 30, 2003 at 10:09 PM

Na een vrij kalme zomervakantie - er waren de solidariteitsacties met de Afghaanse vluchtelingen - wordt september opnieuw een drukke actiemaand.


Eerst en vooral is er de WTO-top in het Mexicaanse Cancun. Hopelijk wordt het daar een nieuw Seattle en krijgt de beweging voor een andere wereld opnieuw heel wat energie om er verder tegenaan te gaan. Ook in ons Belgenlandje zullen er acties, debatten en dergelijke zijn naar aanleiding van de top in Cancun. Voorlopig zijn het enkel de NGO's die een en ander aangekondigd hebben (zie eerdere berichten op deze site). Het blijft natuurlijk allemaal vrij braaf. Het is voorlopig nog gissen of afwachten wat de linkse en autonome actiegroepen zullen ondernemen. 13 september is in elk geval een mooie aangelegenheid om iets te ondernemen, want dan is het wereldwijd actiedag tegen de ondemocratische, onrechtvaardige Wereldhandelsorganisatie.

Tijdens de gebeurtenissen in Cancun is er natuurlijk ook de herdenking van 11 september. Nee, niet van het WTC-inferno in New York - daar is al genoeg dramatiek rond verkocht, maar van 30 jaar straffeloosheid voor de Chileense dictator Pinochet en zijn Amerikaanse opdrachtgevers (Kissinger onder andere). Op 11 september 1973 werd in Chili de linkse democratisch verkozen president Salvador Allende vermoord door ultra-rechtse coupplegers o.l.v. Pinochet. De coupplegers genoten duidelijke steun van de imperialisten uit het Witte Huis. 30 jaar later zijn de schuldigen voor de folteringen, moordpartijen en verdwijningen van duizenden (vaak linkse) mensen nog altijd niet berecht. 11 september 1973 staat symbool voor de barbaarsheid van het imperialisme dat voor niets maar dan ook voor niets terugdeinst als de belangen van het kapitaal bedreigd worden. 11 september is niet alleen een moment om de slachtoffers van het imperialisme te herdenken maar ook een moment om de strijd tegen de barbarij nieuw leven in te blazen, want er is vandaag Irak, Palestina, Congo, etc... Aan de Beurs in Brussel zal er op 11 september een actie georganiseerd worden tegen de straffeloosheid en voor gerechtigheid, rechtvaardigheid en vrede (in de eerste plaats in verband met Chili).

We hadden het hierboven al even over: de oorlogen die vandaag deze wereld teisteren. In de eerste plaats is er natuurlijk de oorlog in Irak, die zogezegd officieel beëindigd is, maar die de laatste weken pas echt begonnen is. Het Iraakse verzet - niet alleen Saddamgetrouwen, laat dat duidelijk zijn - breidt zich uit en de Amerikaans-Britse bezetter krijgt het verdomd lastig. De gewone Iraki lijdt onder de bezetting die helemaal geen veiligheid, laat staan een betere levensstandaard, bracht. Om de strijd tegen de illegale bezetting van Irak te ondersteunen zal er 27 september een actie of betoging georganiseerd worden door de vredesbeweging. De bezetting moet gestopt worden, net als in Palestina. Israël, de VS en de UK zijn agressoren en bezetters die moeten bekampt worden.

Tot slot nog deze bedenking/oproep: wordt het ook eens geen hoog tijd om eens wat te doen tegen de vreselijke oorlog in Congo die al enkele miljoenen slachtoffers heeft gemaakt? Een groot deel van Congo wordt bezet door buitenlandse troepen uit Rwanda en Oeganda (met steun van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk) die vreselijke misdaden begaan om greep te krijgen op de bodemrijkdommen.

Het wordt tijd om in actie te schieten dus!

Het Rooje Nest

een tweede Seattle?
by Liesbeth Monday September 08, 2003 at 09:03 PM

Hopelijk wordt Cancun GEEN tweede Seattle. Ik herinner me (zonder dat ik er zelf bij was) dat er veel gewonden zijn gevallen, en het gevecht voor vrede, gelijkheid, ontwikkeling,... moet absoluut geweldloos gevoerd worden. Anders verliezen we onze geloofwaardigheid bij het grote publiek en zijn we geen haar beter dan andere aggressoren. Geweld is een uiting van onmacht, en op de lange termijn heeft geweldloosheid het meeste gezag. Ik hoop wel dat de beweging nieuwe energie krijgt en dat er vele nieuwe banden gesmeed worden. Omdat een andere wereld geweldloos mogelijk is.

Seattle
by A Tuesday September 09, 2003 at 05:13 PM

Zonder het geweld in Seattle, hadden de protesten nooit zoveel aandacht gehad.

Het geweld kwam van de politie, de protesten waren vredevol.