arch/ive/ief (2000 - 2005)

ElBaradei roept kernmachten op voor eigen deur te vegen
by Voor Moeder Aarde Thursday August 28, 2003 at 04:29 PM
pol@motherearth.org 0495-280259

ElBaradei roept kernmachten op voor eigen deur te vegen Burgerinspectie maandag 1 september NAVO kernwapenbasis Duitsland

Persbericht,

ElBaradei roept kernmachten op voor eigen deur te vegen

Burgerinspectie maandag 1 september NAVO kernwapenbasis Duitsland

Gent, 28-8-2003 - Voor Moeder Aarde vzw verwelkomt de uitspraken van Mohamed ElBaradei, hoofd van Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA), die stelt dat de VS dubbele standaarden hanteren m.b.t. massavernietigingswapens en zelf het goede voorbeeld zou moeten tonen. De VS en de andere kernmachten verbonden zich namelijk met de ondertekening van het nucleaire Non-proliferatieverdrag in 1968 om hun kernwapenarsenaal volledig te ontwapenen. ElBaradei roept de V.S. op om het voorbeeld te geven aan de rest van de wereld door zijn nucleair arsenaal af te bouwen en onderzoeksprogramma’s te stoppen.

De uitspraken van Mohamed ElBaradei verschijnen vandaag in een interview met het Duitse weekblad Stern. ElBaradei overziet de kernwapeninspecties in Irak, Noord-Korea en Iran voor het IAEA. "Er zijn geen goede of slechte kernwapens. We moeten ophouden met het gebruik van twee maten en twee gewichten. De regering van de V.S. vraagt dat andere landen geen nucleaire wapens zouden bezitten, maar intussen bewapent het zichzelf en verklaart het nieuwe kernwapens te ontwikkelen”, zegt Mohamed ElBaradei.

ElBaradei verwierf het voorbije jaar vooral bekendheid doordat hij samen met Hans Blix naar Irak afreisde voor de wapeninspecties. De IAEA-directeur verklaart dat de vijf “originele” kernmachten – de V.S., Frankrijk, Rusland, het V.K. en China- een duidelijke boodschap de wereld in moeten sturen om aan te tonen dan ze willen ontwapenen. "Zoniet dan moeten we de consequenties erbij nemen. We zijn net een brandweerbrigade. Vandaag blussen we in Irak, morgen Noord-Korea en Iran" aldus ElBaradei.

Voor Moeder Aarde deelt reeds vele jaren deze mening. "Goed om het eens te horen van iemand met deze positie. Vandaag is het moedig om zo een uitspraken te maken. Hij zal wel op zijn donder krijgen van Washington." aldus perswoordvoerder Pol D'Huyvetter van Voor Moeder Aarde. "In Irak zijn geen massavernietigingswapens gevonden. Wij weten waar ze wel liggen, maar door de macht en invloed van Washington durft en kan de VN zijn werk niet doen. Daarom zijn reeds een vijftal jaren gewone burgers op inspectietocht. En dit doen we opnieuw volgende week aan een geheime kernwapenbasis in Duitsland"

"Hey Blix, they are here" zal op de spandoek staan

Voor Moeder Aarde vzw zal op maandag 1 september met een internationaal burgerinspectieteam deelnemen aan een burgerinspectie op de NAVO kernwapenbasis van Beuchel, Duitsland. Op deze Duitse zusterbasis van Kleine Brogel liggen naar alle waarschijnlijkheid ook 11 B-61 Amerikaanse kernwapens opgeslagen.


GET IN SHAPE

In eigen land roept Voor Moeder Aarde vzw mensen op om zaterdag 25 oktober een burgerinspectie uit te voeren in en rond SHAPE, het militaire hoofdkwartier van de NAVO, het nucleaire bondgenootschap te Bergen.

Voor Moeder Aarde wil in april 2004 een verslag van de burgerinspecties presenteren aan de PrepCom van het NPT in New York.

Meer informatie

http://www.motherearth.org/nuke/inspection.php

Perscontact:

Pol D'Huyvetter GSM 0495-280259