arch/ive/ief (2000 - 2005)

D’Hoppe: Holle Wegel gered?
by Libby Tuesday August 26, 2003 at 06:47 PM

Omdat een aantal mensen van Patdagach en FOeRT/FOuRTe gisteren gemerkt hadden dat men gestart was met de werken in de aanloopstrook naar de Holle Wegel, werd besloten om vandaag weer te gaan blokkeren.

D’Hoppe: Holle Wegel...
werken_1.jpg, image/jpeg, 600x401

Een aantal activisten van Patdagach en FOeRT/FOuRTe trokken dus om kwart voor zeven deze morgen naar de site waar de werken uitgevoerd worden. Daar werden ze opgewacht door een drietal agenten in burger en evenveel geüniformeerde flikken.

De politie vroeg ons wat we kwamen doen, de politiewoordvoerder antwoordde “kijken, luisteren en wachten op de burgemeester, wij willen weten wat hier precies aan de hand is”.
Tot onze grote verbazing antwoordde de agent dat de burgemeester in aantocht was.

Ondertussen ging een activist bij de kraan zitten, tussen de machine en de bak, daarop ging de politie over tot controle van de in houd van zijn rugzak en zijn identiteit.

Even later kwam de dienstdoende burgemeester inderdaad aangereden. Hij wist te melden dat de plannen gewijzigd waren en gaf tekst en uitleg met het plan erbij. We gingen zelfs allemaal om de kraan heen staan, zodat iedereen kon meevolgen op het plan.

Op onze vraag of er daarover iets op papier stond verwees hij eerst naar het plan dat voorlag, maar na enig aandringen wist hij te melden dat er een brief verstuurd was naar één van de actievoerders. Niemand had echter een brief ontvangen. Toen schoot het de burgemeester te binnen dat die gisteren pas verstuurd werd, hij bood aan een kopie van de brief te gaan halen.

Even later kwam hij terug met een aantal kopieën van de brief, die overigens aan de advocaat gericht was. De brief bevestigde wat de burgemeester even voordien aan de hand van de plannen had uitgelegd.

Op voorstel van de uitvoerder van de werken, de firma Deschamps, heeft het college besloten om deze uitvoering in volgende zin aan te passen:

Op het stuk van de Chalet Radar tot aan de ingang van het bos zal men de weg enkel herprofileren door de bovenlaag weg te halen en te vervangen door een laag stenen van 5 cm.

Op de Holle Wegel langs het bos komt een 15 cm dikke laag gemalen pijnboomschors gemengd met Rijnzand, om de zes meter komt op dezelfde hoogte een boomstam die het wegglijden van de schors – zand - mengeling moet tegenhouden. Deze stammen zouden volgens de brief zelfs een ontradend effect kunnen hebben op voertuigen. (er crossen nogal wat quads en 4x4’s door de Holle Wegel, alhoewel de politie ons bevestigde dat dit niet mag).

De Holle Wegel lijkt dus gered, zeker indien de werken ook effectief uitgevoerd worden zoals in de brief beschreven.

Toch blijft waakzaamheid geboden. Er zal opgevolgd worden of de werken effectief gebeuren zoals aangekondigd en er zal moeten opgelet worden dat de graafmachines en ander zwaar materiaal voorzichtig genoeg te werk gaan om de randen van de Holle Wegel toch niet te beschadigen.

Een ander aandachtspunt blijft de riolering. In het bovengedeelte (voor het bos) komt een met betonprofielen verstevigde beek naast de weg. Vanaf de Holle Wegel zou de beek in een ondergrondse riool terecht komen (buizen van 30 cm binnendiameter, dat is 50 cm buitendiameter) die in het midden van de holle wegel zal worden gelegd (niet aan de rand, dus geen schade voor de Holle Wegel zelf) en zal aansluiten op een nieuwe collector die onlangs zou aangebracht zijn voorbij de Holle Wegel.

Het probleem zou kunnen zijn dat d’Hoppe, dat bij zware regenval nu reeds te kampen heeft met wateroverlast, nog meer te lijden krijgt onder dit euvel indien de nieuwe collector hieraan niet tegemoet gekomen zou zijn. Dit moet dus nog uitgezocht worden.

Dat Deschamps de aarde die bij het uitvoeren van hun werken vrijkomt steeds in een soort ravijn naast de weg naar Flobecq in het bos dumpen is ook iets om verder op te volgen.

De reeds gedane werken
by Libby Tuesday August 26, 2003 at 06:47 PM

De reeds gedane werk...
werken_2.jpg, image/jpeg, 600x401

De werf
by Libby Tuesday August 26, 2003 at 06:47 PM

De werf...
werken_3.jpg, image/jpeg, 600x401

steunbetuiging
by marij Friday September 12, 2003 at 11:29 PM

het is jullie kennelijk gelukt om iets te behouden wat ik prachtig vind. In mijn woonbuurt zijn ook enkele holle wegen en ze zijn allemaal al aan het asfalt geofferd. Ze herbergen de laatste vliegend hert kevers en men wil die graag behouden.
Het komt erop neer dat men zijn voertuig moet laten staan en alleen te voet door die holle weg kan gaan om ze te sparen.
Dan kunnen wij allen weer genieten van onze holle wegen.
Veel succes nog met jullie actie als jullie klaar zijn kun je hier verder. In nederlands-limburg in de buurt van Schinveld.
groeten,
Marij