arch/ive/ief (2000 - 2005)

[WTO-top in Cancún] Start van onderhandelingen over vrijmaking investeringen ?
by lize Monday August 25, 2003 at 06:26 PM
lize@indymedia.be

Van 10 tot 14 september vindt in Cancún (Mexico) de vijfde ministerconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) plaats. Wat betekent de vrijmaking van investeringen ?

Op de top van Cancún zullen de rijke landen proberen de ontwikkelingslanden alsnog te overhalen om de bevoegdheden van de WTO uit te breiden en ook onderhandelingen over de vrijmaking van investeringen op te starten. De arme landen weigerden dit reeds twee keer : in Singapore in 1996 en in Seattle in 1999. In 2001 in Doha werden ze met mooie beloftes over de streep getrokken, maar ze eisten wel dat in Cancún bij consensus zou worden beslist over het al dan niet opstarten van een multilateraal investeringsverdrag.

In 1995 werd een eerste ontwerp van zo'n internationaal investeringsverdrag in het grootste geheim door de rijke landen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) bekokstoofd. Het Multilateraal Akkoord voor Investeringen (MAI) dat toen op tafel lag was een gedrocht dat multinationale ondernemingen ongekende macht toekende. Multinationals zouden staten voor het gerecht kunnen dagen. De voorkeur van een staat voor een nationale investeerder, stakende arbeiders, het niet vinden van olie waar men dat verwacht, volgens het MAI zou dit allemaal kunnen leiden tot het betalen van een schadevergoeding aan de buitenlandse investerdeer. In feite wou het MAI akkoord het risico bij buitenlandse investeringen volledig naar de buitenlandse staat verschuiven.

Toen het uiterst geheime MAI ontwerp uitlekte brak het protest los en werd het met enig politiek schaamrood opgeborgen. De tegenbeweging groeide en gesterkt door het protest weigerden de ontwikkelingslanden in Seattle te praten over een eventueel internationaal investeringsverdrag. In Cancún staan onderhandelingen over investeringen echter opnieuw op de agenda. Het wordt afwachten of ook deze keer de ontwikkelingslanden het been stijf zullen houden. De rijke landen dreigen er immers mee niet meer te investeren in ontwikkelingslanden als deze geen onderhandelingen over de vrijmaking van investeringen willen aangaan. Net als in Seattle is de protestbeweging er echter vast van overtuigd de besprekingen te dwarsbomen. En in Cancún worden heel wat meer demonstranten verwacht dan destijds in Seattle..

[Lees meer>]

De WTO-top in Mexico bij voorbaat in een impasse.Wie krijgt de zwarte piet ? [pdf] door Marcel Ham
Rijke landen willen vrijer investeren, arme landen willen goedkoop geneesmiddelen produceren en willen dat EU en VS snoeien in hun landbouwsubsidies.

Handel en investeringen uit : WTO . ZIP bulletin nr. 23