arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pukkelpop: een deel van de opbrengst gaat naar Bush.
by han Soete Monday August 25, 2003 at 06:16 PM
han@indymedia.be

Pukkelpop prijst zichzelf aan als zijnde een 3 daags festival dat "progressieve", alternatieve eigentijdse muziek brengt. Hun samenwerking met Clear Channel Events (Herman Schueremans) maakt van hen wel sponsor van de Amerikaanse Republikeinse partij en Bush.

Clear Channel Events (CCE) heeft een bijzonder slechte naam in de muziekwereld. In een landje als België beschikken ze haast over een monopolie inzake concerten. Herman Schueremans en CCE proberen die monoplie positie ook op te dringen aan concertorganisatoren en muziekgroepen. De Franse groep M83 liet een optreden in Andenne schieten onder druk van CCE, Herman wilde hen immer exclusief op Pukkelpop hebben.

Marcel Van Tilt riep op Studio Brussel reeds op om Werchter te boycotten, omwille van de de nauwe banden van CCE met de Amerikaanse Republikeinen. CCE is een trouwe geldschieter van de Republikeinse partij in het algemeen en George Bush in het bijzonder. De groep heeft campagne gevoerd voor de oorlog in Irak en muzikanten die zich tegen die oorlog uitspraken geboycot.

Veel groepen die op één van vele podia van Pukkelpop staan zullen niet graag geweten hebben dat zij eigenlijk geld aan het inzamelen zijn voor de verkiezingskampanje van Bush. Maar je kan het hen misschien vergeven : "die mensen moeten toch ook eten en drinken".

Maar dat een festival organisator zichzelf "progressief" noemt terwijl het onrechtsreeks de kampanje van Bush sponsort is toch een beetje van het goede teveel.

Misschien moeten de concertgangers dit jaar maar eens weigeren te betalen, massaal de draad overspringen,...
En als dat allemaal niet lukt kunnen ze misschien enkele Euro's geven aan één van de anti-oorlogsbewegingen die er zeker en vast aan de inkom om steun zullen vragen.

Meer info:
(De Standaard)
clearchannelsucks
cheapchannelradio