arch/ive/ief (2000 - 2005)

Boutros Ghali heel kritisch over Amerikaanse dominantie binnen de VN
by christophe callewaert Monday August 25, 2003 at 12:33 PM

Dit weekend haalden twee voormalige toplui van de VN ongemeen hard uit naar hun vroegere werkgever. Zowel oud-secretaris-generaal van de VN Boutros Boutros Ghali als zijn toenmalige asistent Denis Halliday zochten de dieperliggende oorzaak achter de bomaanslag tegen de VN in Irak in de toenemende onderwerping van de VN aan de willekeur van de VS.

Denis Halliday zei aan de Schotse krant The Sunday Herald dat de Veiligheidsraad van de VN "overgenomen en gecorrumpeerd was door de VS en Groot-Brittannie". In 1998 stapte Denis Halliday op bij de VN uit protest tegen de sancties tegen Irak nadat hij de organisatie meer dan 34 jaar trouw gediend had. De wortels van de haat tegen de VN liggen volgens hem in die periode:

"De VN hebben Irak sancties opgelegd die het leven kosten aan meer dan een miljoen Irakezen. Kinderen stierven aan ondervoeding en tekort aan water. De VS en Groot-Brittannie bombardeerden de Iraakse infrastructuur in 1991 en vernielden geheel tegen de internationale regels van de Conventie van Genève in electriciteits- en watervoorzieningen. Dat was een misdaad tegen Irak. Dertien jaar van sancties verhinderden de heropbouw van Irak. Daarom is er nu zo'n woede en rancune tegenover de VN. De VN vernederde het Iraakse volk. Als ik over de sancties spreek durf ik zelfs het woord genocide in de mond te nemen. Vele miljoenen Irakezen lijden aan kanker door het gebruik van verarmd uranium. Dat is wreedheid. Kunt u zich de bitterheid over dit alles inbeelden?"

Boutros Boutros Ghali, de voorganger van Kofi Annan van zijn kant verwees in een interview met BBC-radio naar de twee maten twee gewichten-politiek van de VN als oorzaak van veel misnoegdheid in de Arabische wereld: Resoluties die niet gerespecteerd worden door de Irakezen leiden tot de bombardementen op Bagdad. Dezelfde resoluties die door Israel aan de laars worden gelapt leiden tot niets. Daardoor ontstaat de perceptie in een groot deel van de Derde Wereld dat de VN door de Amerikaanse invloed Derde Wereldlanden discrimineren."

Volgens Boutros Boutros Ghali kan enkel een drastische hervorming de VN redden. De organisatie moet dringend terug het vertrouwen opbouwen. Denis Halliday roept de VN op om de samenwerking met de VS en Groot-Brittannie stop te zetten. "Een voortzetting van die samenwerking zou een ramp zijn want zo lijkt het alsof de VN de illegale bezetting van Irak ondersteunt."

De VN is volgens Halliday een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geworden. "Kofi Annan werd aangesteld door de VS en dat bezegelde het einde van de onafhankelijkheid van de VN." Halliday voegt er aan toe dat de VS zich uit Irak moeten terugtrekken en vrije verkiezingen moeten organiseren. De VN zouden dan kunnen helpen met de heropbouw van Irak. "Als de VS uit Irak vertrekken, zullen de terroristen dat ook doen."

Denis Halliday is er zich van bewust dat zijn scherpe kritiek niet echt gesmaakt zal worden in het Witte Huis en in het hoofdkwartier van de VN in New York. Maar hij voelt zich gesterkt door de wetenschap dat veel mensen binnen de VN zijn kritiek delen.