arch/ive/ief (2000 - 2005)

[WTO-top in Cancún] Wat is de WTO ?
by lize Sunday, Aug. 24, 2003 at 2:42 PM
lize@indymedia.be

Van 10 tot 14 september vindt in Cancún(Mexico) de vijfde ministerconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) plaats. Wat is de WTO ?

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) is de motor achter de 'liberaliseringsagenda' van de rijke landen. 146 deelnemende landen maken binnen deze machtige organisatie afspraken om de handel in zowel industrie- als landbouwgoederen te 'vergemakkelijken'. Bestaande maatregelen die de import van buitenlandse produkten tegenhouden - zoals invoertarieven en invoerquota's - zijn volgens de WTO uit den boze en moeten worden afgebouwd. Maar voor arme landen zijn deze 'protectionistische' maatregelen vaak de enige manier om hun lokale produktie te beschermen tegen de invoer van goedkopere produkten uit het buitenland.

De doorgedreven vrijhandel lijkt vooral voor de rijke industrielanden erg gunstig uit te draaien. Ontwikkelingslanden liggen dan ook vaak dwars in de onderhandelingen binnen de WTO. Ze eisen dat er rekening wordt gehouden met hun zwakke positie en er uitzonderingen worden gemaakt. Ze willen vooral dat de VS en de EU stoppen met het geven van subsidies aan hun landbouwers, waardoor Europese en Amerikaanse landbouwoverschotten onder de kostprijs op hun markten worden 'gedumpt' . Door deze dumping kunnen boeren in ontwikkelingslanden hun produktie niet meer verkopen op de lokale markt. Europa en de VS willen echter van geen wijken weten. Tijdens de WTO onderhandelingen zetten ze de arme landen onder druk om een verdere liberalisering van hun markten te aanvaarden.

De WTO wil het publiek doen geloven dat het opengooien van de grenzen voor handel en investeringen iedereen ten goede komt. Harde cijfers van het UNDP (het Ontwikkelings Programma van de Verenigde Naties) wijzen echter op het tegendeel. De wereldwijde handel en investeringen groeide de laatste jaren aan een sneltempo, maar de ongelijkheid tussen rijk en arm werd ondertussen steeds groter : 80% van de rijkdom op aarde is in handen van de rijkste 20% van de wereldbevolking.

De WTO blijkt in toenemende mate een ondemocratisch en ondoorzichtig stuk politiek gereedschap te zijn voor grote ondernemingen die sociale rechten, milieu, gezondheid en consumentenrechten aantasten. Het wereldhandelssysteem dat via de WTO wordt vastgelegd zorgt ervoor dat de rijkdom van de rijke landen en van een kleine welvarende elite in arme landen toeneemt, terwijl de rest van de wereldbevolking alleen maar armer wordt.

P.S. De voorstanders van de WTO worden door de toenemende kritiek steeds zenuwachtiger en proberen met vage teksten de antiglobalisten van antwoord te dienen. Bedien hen van commentaar !

[Lees meer>]

Meer achtergrond over de WTO

Tien goede redenen om je tegen de WTO te verzetten door Actie Overleg Cancún
De redenen waarom iedereen zich met de WTO moet bemoeien