arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ook Braziliaanse regering kiest voor Vrije Software
by christophe callewaert Thursday August 21, 2003 at 05:37 PM

Tijdens een seminarie over 'Free Software en de ontwikkeling van Brazilie' ontvouwde de Braziliaanse regering een plan om voortaan prioriteit te geven aan de verspreiding van de zogenaamde Free Software.

Voor Microsoft dat tot nu toe van een bijna absolute monopoliepositie op de Braziliaanse softeware-markt genoot, is dat de tweede grote klap in korte tijd nadat ook de Chinese regering vorige week besloot om de kaart van de vrije software te trekken.

Tijdens het seminarie legde de Braziliaanse minister van Cultuur en eveneens bekende muzikant Gilberto Gil het belang uit van Free Software "We kunnen niet eeuwig blijven royalties betalen aan software bedrijven." Door op Free Software over te schakelen kan een onderontwikkeld land buitenlandse deviezen uitsparen die het dan in andere sectoren kan investeren. Gil maakt zich sterk dat Brazilie kan uitgroeien tot een belangrijke internationaal knooppunt van de ontwikkeling van Vrije Software.

Vrije Software is software die iedereen vrij kan gebruiken, aanpassen en veranderen. Het vormt een belangrijke concurrent voor de dure software van marktleider Microsoft. Volgens Richard Stallman, voorzitter van de Free Software Foundation, vormt "niet-vrije software" een rem op de ontwikkeling van landen. "Iemand de vrijheid ontzeggen om software te gebruiken en aan te passen aan de eigen noden, is een vreselijke gewoonte."

Microsoft zelf gaat ondertussen steeds driester te werk om de verspreiding van Free Software tegen te gaan. Eind mei lekte een interne e-mail van het bedrijf van Bill Gates uit waaruit zou blijken dat Microsoft bepaalde grote klanten enorme kortingen toestaat als ze voor Windows, en niet voor Linux, het gratis besturingssysteem, opteren. Dit soort praktijken is in strijd met de Europese wetgeving.

Bron: www.brazzil.com