arch/ive/ief (2000 - 2005)

Weduwe vermoorde journalist vraagt gerechtheid
by christophe callewaert Thursday August 21, 2003 at 01:48 PM

De 36-jarige weduwe van de vermoorde Palestijnse journalist Mazen Dana eist dat de moordenaars gestraft worden. Zij vraagt een streng onderzoek naar de omstandigheden van de moord. Maar er is weinig kans dat zo'n onderzoek ook echt iets oplevert.

Op 8 april vuurde de A Company van het Amerikaans leger in Bagdad een granaat af op het Palestine Hotel dat tijdens de oorlog de thuishaven was van 200 buitenlandse journalisten, onder vuur. Bij die aanval kwamen twee journalisten om, onder hen een cameraman van Reuters.

Vier maanden later rondde de US Central Command het onderzoek af. De US Central Command kan bezwaarlijk een neutrale instantie genoemd worden, maar in dit soort zaken is het de gewoonte om het niet te nauw te nemen met de regels van de onafhankelijkheid van het onderzoek.

De besluiten van de Central Command zijn voorspelbaar. De soldaten die de granaat afvuurden treffen geen schuld. Zij zouden uit zelfverdediging gehandeld hebben. Een soldaat had op één van de balkons van het hotel iets opgemerkt dat leek op een sluipschutter. Volgens de Central Command stelden de soldaten van de A Company pas achteraf vast dat ze een verdieping van het Palestine Hotel aan flarden hadden geschoten.

In een persbericht over het onderzoek wentelt de Central Command de schuld af op de journalisten zelf. "De journalisten kozen er zelf voor om te blijven ondanks de herhaaldelijke waarschuwingen voor het extreme gevaar dat ze daarbij liepen."

Punt. Zaak gesloten. Op naar de volgende zaak. Precies omwille van dit soort toestanden had Belgie tot voor kort een genocidewet. Spijtig dat Verhofstadt en co niet wat beter bestand waren tegen de tegenwind vanuit de VS...

Bron: Reuters
http://www.embusa.es/news%20release%2008-13.html