arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep tot de Stille Revolutie
by Gilbert M. (vertaald door Matti) Tuesday August 19, 2003 at 04:27 PM
mattima@linuxmail.org

De tekst die volgt, geschreven door Gilbert M. is verschenen in Biocontact nr. 124 - April 2003, gratis maandblad beschikbaar in de biowinkels in Frankrijk. http://www.biovert.com/kiosque/biocontact/pages.htm gepubliceerd op de website: http://www.onnouscachetout.com

OPROEP TOT DE STILLE REVOLUTIE

· Omdat een oneindige materiële groei op onze eindige planeet onmogelijk is,
· Omdat de echte rijkdommen niet in monetaire speculaties en beurzen te vinden zijn,
· Omdat een productivistische en genetisch gemanipuleerde landbouw zichzelf onvermijdelijk vast rijdt terwijl de natuur, indien we haar respecteren, over genoeg grondstoffen beschikt om de mensheid gezond en duurzaam te voeden,
· Omdat het dominante model van de mondialisering uitsluiting, separatisme en vervuiling veroorzaakt, terwijl beperkte en meer respectvolle mondiale uitwisselingen leiden tot rechtvaardigheid en broederschap,
· Omdat de toestand van de planeet ons dwingt tot verandering om niet te verdwijnen…

Om al deze redenen zetten we onze oproep tot een pacifistische opstand van de gewetens verder, dit wil zeggen
tot verzet tegen het door de maatschappij opgelegde model van overconsumptie.
De macht is in onze handen. Onze burgerlijke verantwoordelijkheid mag zich niet beperken tot het dumpen van een stem in een stembus. We moeten allereerst onszelf veranderen om de maatschappij te kunnen veranderen.


TEKST VAN DE OPROEP

We lijken wel klein naast de gigantische macht van de multinationals en de politieke, economische en financiële machten die deze wereld leiden, naast al diegenen die voor hun eigen profijt dingen doen en ontdoen.
Alhoewel, alhoewel,…
Wij, de kleine verbruikers, die zo onbelangrijk zijn, bezitten niet te onderschatten krachten:

· de kracht om een bepaald product wel of niet te kopen
· de kracht om een bepaald bedrijf wel of niet te voeden met ons geld
· de kracht om bepaalde instanties wel of niet te steunen

Wij hebben de mogelijkheid te kiezen aan wie we ons geld geven… en dus, aan wie we economische en financiële macht geven… .
Dus, zonder te wachten, zonder geroffel noch trompet, zonder bijl noch kanon, doe mee aan de Stille Revolutie!

Als we een gezonde en onvervuilde grond willen, laten we dan ons geld-macht schenken aan diegenen die de planeet respecteren en een visie op lange termijn uitwerken in een dynamiek van duurzaamheid, aan diegenen waarvan we weten wat ze doen en hoe ze het doen.
Als we geen drugs, georganiseerde misdaad en vuil geld dulden, laten we dan ons geld-macht schenken aan mensen, verenigingen, organisaties, aan banken en financiële instellingen die ethisch verantwoord te werk gaan op een erkende en transparante manier.
Als we geen oorlogen willen, laten we dan stoppen met ons geld te gebruiken voor het vetmesten van mensen en organisaties die rechtstreeks of onrechtstreeks werken voor de wapenindustrie.
Elke euro die uit het systeem blijft van de machten zonder toekomst is belangrijk om organisaties, boeren of handwerklieden met respect voor de mensheid en de natuur te ondersteunen.

Samen, zoals druppels die zich verenigen in beekjes, rivieren, en tenslotte oceanen, laten we meedoen aan de Stille Revolutie!
Laten we gebruikers worden, bewust en attent, geïnformeerd en informerend, en vooral klaar om de manier waarop we gebruiken en verbruiken, onze manier van leven, en ons gedrag en onze houding tegenover dit nobele en rechtvaardige doel in vraag te stellen! De economische groei, die zich trouwens voortzet in het nadeel van de bevolkingen met de meest bescheiden inkomens, is de val waarin we afhankelijk worden van de machtssystemen voor wie enkel de winst op korte termijn telt… en niets anders!
Laat ons steunen op de ervaringen van diegenen die met duizenden doden moeten boeten voor het persoonlijke profijt van enkelingen! Laten we niet wachten tot dit ons overkomt! Laten we niet wachten tot we miljoenen zijn die doodgaan aan milieuvervuilingen, kortzichtigheid en laksheid om bewust te worden en te handelen!

Fotokopieer (en vertaal) deze oproep zoveel je wil en deel de kopies uit of zend ze naar 1, 10, 20, 100, 1000 personen: verspreid deze woorden zodat we ons allen bevrijd en verenigd als één mens kunnen voelen! Want zelfs indien deze revolutie ons allen aanbelangt, is ze vooreerst een zaak van individuele verantwoordelijkheid en engagement. Wacht op niemand om te handelen! Laten we ons allen mobiliseren voor ons allen!