arch/ive/ief (2000 - 2005)

F-16's voor Pakistan in strijd met wapenwet
by Forum voor Vredesactie Monday August 18, 2003 at 01:58 PM

Levering van F-16's aan Pakistan door de Belgische overheid zou compleet onverantwoord zijn en in strijd met de nieuwe Belgische wapenwet. F-16's zijn immers de gevechtsvliegtuigen bij uitstek die kernwapens kunnen vervoeren en droppen. Pakistan weigerde tot nu toe het non-proliferatieverdrag tegen de verspreiding van atoomwapens te ondertekenen en ontwikkelde kernwapens.

Het land is in een wapenwedloop met India verwikkeld, momenteel vooral wat betreft de dragers van kernwapens. Het land levert bovendien hulp bij het ontwikkelen van kernwapens aan andere landen zoals Noord-Korea in ruil voor rakettechnologie.

Pakistan en India hebben al enkele oorlogen rond Kashmir uitgevochten en hebben daarbij al op het punt gestaan elkaar met kernwapens te bestoken. Ook al zijn de spanningen tussen Pakistan en India dan even geluwd, toch gaat de wapenwedloop tussen beide landen onverminderd door. Momenteel uit die zich in een verzamelwoede voor allerlei dragers van kernwapens om de reikwijdte ervan te vergroten en om ze te beschermen tegen mogelijke first-strike aanvallen. Beide landen zijn bijgevolg zeer actief op de tweedehandsmarkt van duikboten en gevechtsvliegtuigen. Pakistan leverde hulp aan Noord-Korea bij het ontwikkelen van kernwapens in ruil voor rakettechnologie en schrikt niet terug voor soortgelijke deals met andere landen. Het ondermijnt dus actief het Non-proliferatieverdrag. Musharraf mag zich dan wel een nieuw imago aanmeten als vriend van de VS in de strijd tegen het terrorisme, in het verleden was hij de drijvende kracht achter de confrontatiepolitiek met India.

Het leveren van technologie waarmee kernwapens verder en sneller gedropt kunnen worden aan deze landen is totaal onverantwoord. De mogelijkheid om sneller kernwapens in te zetten verkleint de reactietijd van het andere land en vergroot de kans dat dit zelf overgaat tot inzet van kernwapens. Dergelijke technologie legt de basis voor permanent wantrouwen en paraatheid voor de inzet van kernwapens.

Deze uitvoer is volledig in strijd met de nieuwe wapenwet. "Elke aanvraag tot het verkrijgen van een uitvoervergunning (…) wordt verworpen indien: de uitvoer bijdraagt tot een duidelijk risico dat het ontvangende land het bedoelde materieel voor agressie jegens een ander land gebruikt of er kracht mee wil bijzetten aan territoriale aanspraken."

Alhoewel het geven van vergunningen geregionaliseerd werd, blijft deze uitvoervergunning van legermateriaal een federale bevoegdheid. In deze omstandigheden F-16's uitvoeren naar Pakistan is compleet onverantwoord. Het Forum voor Vredesactie eist daarom dat de Minister Michel de vraag van Pakistan krachtig verwerpt.

Perscontact: Mich Crols 0479/68.84.24, 03/281.68.39