arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wat publiceren op Indymedia.be ?
by indymedia.be Thursday August 14, 2003 at 03:38 PM

Indymedia.be wil een stem zijn van het verzet. Daarom nodigen we je uit om je verhaal, ervaring, getuigenis, analyse, kritiek, dagboekfragment, cartoon, foto, interview, geluidsmontage, film,... via dit kanaal te publiceren.

Wat kan op Indymedia.be ?
Jij maakt zelf uit of jouw informatie in die doelstelling past. Toch hebben ook wij kleine lettertjes :

Onze spelregels

# De auteurs en enkel de auteurs zijn verantwoordelijk voor de inhoud van hun bijdragen.

# Anoniem posten mag, maar zorg in ieder geval dat wij je hoe dan ook kunnen contacteren. We werken hiervoor aan een handleiding met tips.
Als we niemand kunnen contacteren, hebben we het recht bijdragen te verwijderen.

# We bereiken een ruim publiek en willen dat zo houden. Mijd daarom vakjargon en inside-jokes, want die sluiten mensen uit. Hou er dus altijd rekening mee dat je schrijft voor enkele duizenden lezers. Het helpt om je even voor te stellen dat ze in een zaal naar je zitten te luisteren.

# Artikels waar copyright op staat, worden verwijderd. Ten eerste omdat indymedia daardoor in problemen kan komen, maar ook omdat we in de eerste plaats een kans willen geven aan artikels die niet in de officiële media geraken.

# Knip en plakwerk van andere websites raden we ten zeerste af en durven we wel een verwijderen. Je maakt beter een artikeltje met een verwijzing naar de betreffende website. U kan natuurlijk ook altijd de toestemming vragen van de auteur in kwestie. Als u indat geval een artikel publiceert, zet je er voor de duidelijkheid best bij dat jij het gepubliceerd hebt (naam van de auteur "posted by" jouw naam).

# Als je iemand citeert of als je iemands materiaal gebruikt, vermeldt dan altijd heel duidelijk de bron en de auteur. Zo toon je respect voor de auteur en zo wordt ook je eigen artikel geloofwaardiger.

# Volgens ons zou een bijdrage door niet-commerciële initiatieven weer hergebruikt moeten kunnen worden (copyleft). Als jij dit niet wil, schrijf dat dan duidelijk, eventueel aangevuld met jouw voorwaarden (schrijf bij voorbeeld in de inleiding: "gebruik door derden niet toegestaan").

# Op Indymedia vind je een goedwerkende agenda. Aankondigingen horen daar thuis en niet in de nieuwslijn. Commerciële aankondigingen horen sowieso niet thuis op indymedia. Als je vindt van jezelf dat je een gloednieuw, superfantastisch boek hebt geschreven, schrijf je daar best een artikel over in plaats van het boek gewoon aan te kondigen.

# Probeer zo veel mogelijk het volledige artikel te posten en vermijd het posten van een lijstje met links. Je kan natuurlijk wel altijd enkele artikels - die bijvoorbeeld heel lang zijn - samenvatten waarna je de lezers verder kunt verwijzen als ze het volledige artikel willen lezen.

# Sommige mensen hebben de slechte gewoonte om hun artikels op alle indymedia-sites van de hele wereld te posten. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat jouw artikel van uitzonderlijk belang is voor de lezers van Indymedia Tijuana, maar probeer dat toch zo veel mogelijk te vermijden.

# Worden voor straf gedumpt in de Indymedia-data-kerker : racistische, zionistische, fascistische, seksistische en homofobe inzendingen. Evenals voor gepikte software en MP3's, manifeste leugens, artikels getekend in naam van iemand anders,...

# Gebruikers van indymedia gaan respectvol met elkaar om. Beledigingen, onthullingen en andere gratuite beschuldigingen verzieken de sfeer op de site.

# Ook indymedia is onderhevig aan de wet, indien je comment niet voldoet aan de Belgische en Europese wetgeving kunnen wij je artikel verwijderen (we werken aan een overzicht van wetten die van toepassing kunnen zijn, en wat ze praktisch willen zeggen)


Tips

# Gebruik enkel hoofdletters zoals de taalregels die voorschrijven.
Volledige zinnen of woorden in hoofdletter bevorderen de leesbaarheid niet. Woorden in hoofdletters worden in chat- en internettaal a ls geroep en gescheld beschouwd.

# Maak korte bijdragen, het internet is niet het ideale medium om een boek te lezen. Het is veel aangenamer lezen als je tekst verdeeld is in paragrafen met tussentitels.

# Stuur liefst alleen nieuwsberichten die ... nieuw zijn.

# Als je een artikel tekent met enkel een voornaam, gebruik je best een naam die nog niet frequent gebruikt wordt door een activist op indymedia. Anders kan dat tot misverstanden leiden. Je kan met de zoekmachine nagaan of je naam al veel gebruikt wordt.

# Als je iets wil toevoegen aan een bestaande bijdragen, gebruik dan de "comment"-knop.

# Als je problemen hebt of als je bijdrage verwijderd werd zonder dat je daarvan opde hoogte gebracht werd, kan je ons altijd mailen of telefoneren. Het zelfde artikel nog eens posten, heeft geen zin. Je beklag doen op de site ook niet. Daar dient de nieuwslijn niet voor.

Geen enkele regel is volmaakt

De hierboven vermelde regels zijn niet absoluut en zeker niet eeuwig geldend. Het zijn in de eerste plaats richtlijnen die een uitdrukking zijn van de doelstellingen van indymedia. Het spreekt ook vanzelf dat er altijd randgevallen zijn waarover dan in het editoteam kan gediscussieerd worden. Daarbij proberen wij altijd te vertrekken van de principes en de doelstellingen van indymedia.

PROFICIAT
by Herman L. Saturday September 06, 2003 at 01:47 AM

Zeer goeie reglementering. Oprecht gefeliciteerd.
1 opmerking:
Ik begrijp heel goed dat het redactieteam wilt weten wie welk artikel of welke comment instuurt.
Uiteraard is het opgeven van een e-mail-adres een belangrijk hulpmiddel daartoe èn een serieuze drempel die onzinkramers en scheldkanonnen zou kunnen weren, maar is het technisch niet mogelijk op het inzend-formulier een e-mail-adres kenbaar te maken dat niet aan het publiek wordt getoond?
Niet iedereen wil zijn e-mailadres voor "duizenden lezers" te grabbel gooien. Ben ik laf als ik vrees voor spamming door lieden die zich aan mijn standpunt storen?

WHO?
by Ratza Saturday September 20, 2003 at 08:04 AM

Ik vroeg me vooral af -de regels schijnen me vrij deugdelijk- wie er nu eigenlijk bepaalt welke inhoud erop komt en welke niet... zo, op het eerst zicht heb ik een donkerbruin vermoeden dat het eigenlijk net zo werkt als bijvoorbeeld de commerciële kanalen (maar dan zonder commercie, naar ik vermoed, dat is dan wel een uiterst postieve tendens). Is het een raad van 'wijzen' of iets dergelijks misschien? (of -oeps- oppergoden mybe???)
In elk geval, in mijn ogen ruikt het er sterk naar. Misschien zit er wel een oplossing in het bereken van gemiddelden enzo (maar dat -neem ik aan- weet u allen uiteraard met stelligste zekerheid gezien u dergelijke kanalen exploiteert)?
Veel success
Tristan Ratza

aanvulling : de commentaren zin er weer.
by indymedia.be Monday October 13, 2003 at 02:16 PM

De commentaren zijn er weer
by Indymedia.be
Wednesday September 03, 2003 at 12:54 PM


Omdat iedereen recht heeft op wat vakantie had het editoteam van Indymedia.be besloten om de commentfunctie twee maanden lang uit te schakelen. Die twee maanden zitten er nu op. De commentfunctie is weer helemaal terug. Maar we willen wel de misbruiken zoals we die in het verleden hebben gekend vermijden.

* Even er tussenuit ! *

De tijdelijke uitschakeling werd door veel mensen betreurd. We hebben daar alle begrip voor:
Maar de situatie was wel ondraaglijk geworden. De commentaren en het debat namen een veel te belangrijke plaats in op de site. Iedereen sprong onmiddellijk op de artikels met veel commentaren en had enkel nog oog voor dat debat zonder zelfs maar de moeite te doen om het artikel zelf te lezen. Dat is een kleine ramp voor een site die de ambitie heeft om een nieuwswebsite te zijn. Tijdens die twee maanden dat we stekker uit het debat getrokken hebben, konden we vaststellen dat dat zeker geen handicap voor de publicatie van nieuws was.

* Info AUB ! *

Wij zouden dus graag de site [ en de energie van de vrijwilligers ! ] herleiden tot zijn eerste en belangrijkste functie: nieuws brengen op een collectieve en geengageerde manier. De commentaarfunctie dient om informatie toe te voegen aan een artikel. Om de heroische debatten, de ruzies en de provocaties van het verleden te vermijden, zal het editoteam veel strenger optreden dan vroeger: de commentaren moeten verband houden met de inhoud van de artikels en moeten iets bijdragen: extra informatie, een correctie, een appreciatie, etc.

* Voor alles de artikels ! *

Op die manier willen we meer de nadruk leggen op de artikels zelf, waar vaak heel hard en ijverig aan gewerkt wordt. Wij willen de lezers ook aanmoedigen om hun ideeen en opmerkingen uit een te zetten in begrijpelijke artikels in plaats van verspreid over 24 commentaren.


* Waar moet het debat naartoe ? *

Ondertussen blijven we natuurlijk met die vraag zitten: veel mensen zijn op zoek naar een plaats waar ze met elkaar in debat kunnen treden. De oplossing is wellicht dat er een indymedia-discussieforum wordt opgericht. We hebben het er binnen het team al vaak over gehad, maar niemand lijkt het echt te zien zitten om dat te modereren. En een forum zonder moderatie wordt al snel een publieke vuilnisbelt. Maar misschien voelt iemand zich wel geroepen?