arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reactie Bart Staes op afwijzende houding Patrick Dewael
by Bart Staes, Agalev Thursday August 14, 2003 at 11:29 AM

Pascal Smet bezorgde Bart Staes deze voormiddag de tekst van de richtlijn zoals hij op het ogenblik ter discussie ligt op de onderhandelingstafel van de Permanente Vertegenwoordigers van de Lidstaten bij de EU (Coreper).

Bart Staes betreurt dat de tekst die oorspronkelijk voorlag en goedgekeurd werd door het EP inzake de voorwaarden waaraan personen moeten voldoen om het statuut van bijkomende bescherming te verwerven, werd afgezwakt.

Oorspronkelijk werd o.m. als criterium gehanteerd: "een bedreiging van het leven, de veiligheid van de betrokkenen als gevolg van willekeurig geweld in het kader van een gewapend conflict of als gevolg van stelselmatige of algemene schendingen van de mensenrechten".

De tekst die nu voorligt, luidt:

"serious and individual threat to a civilian's life or person by reason of indiscriminate violence in situations of international or internal armed conflict".

In een persmededeling stelt minister Dewael dat deze criteria "niet veralgemeend van toepassing zijn op de situatie in Afghanistan" Verder staat in de mededeling "Zelfs indien de richtlijn omgezet zou zijn in Belgisch recht waarin het regeerakkoord voorziet, opent dit geen verblijfsrecht voor de Afghanen in de kerk".

Europees Parlementslid Bart Staes betreurt de strakke en zeer beperkende lezing die de Minister van Binnenlandse Zaken geeft van de tekst van de richtlijn zoals die in laatste versie voorligt.

Het is duidelijk dat de Afghanen bij een eventuele terugkeer blootgesteld zullen worden aan een situatie waarbij ze "serieus en individueel mogen vrezen voor hun leven als gevolg van willekeurig geweld omwille an een intern gewapend conflict", aldus Staes.

Staes dringt er bij de Minister van Binnelandse Zaken op aan de richtlijn mee goed te keuren en de Afghanen te garenaderen dat dit nieuwe statuut onmiddellijk bij omzendbrief wordt toegepast.

De situatie mag dan immers al in Khaboel onder controle zijn. De situatie daarbuiten is dat zeker niet. Vandaag nog werd een aanslag gepleegd bij een intern gewapend conflict dat vele levens kostte.

Staes steunt alle verdere pogingen van federaal ombudsman Monette om tot een oplossing te komen. Staes waardeert daarbij uitdrukkelijk dat de ombudsman "neutraal en onafhankelijk van de regering en van elke drukkingsgroep" wenst te werken.

Bart Staes
Europees Parlementslid
0475 372757