arch/ive/ief (2000 - 2005)

Flash Mobs, een nieuw protestmiddel?
by Guido Tuesday August 12, 2003 at 01:22 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Hieronder volgt een poging tot vertaling van een feature die nu op Imc-Global staat. Het gaat over Flash Mobs. De linken verwijzen allemaal naar Engelse pagina's, teksten.

Flash Mobs is de laatste gekke Internet-rage die zich verpreidt over de planeet. Er zijn voorbeelden van smart mobs, een term, bedacht door schrijver Howard Rheingold, die het gebruik van moderne technologie om snel mensen te mobiliseren voor spontane, creative meetings, omschrijft. Op dit moment zijn de "flash mobs" een soort van kunstvorm, georganiseerd via Internet en mobiele telefoons, die het toelaten dat gewone mensen ook deelnemen. Het is slechts een kwestie van tijd alvorens "flash mobs" gebruikt worden als deel van een swarm protest strategy, of om te reageren tegen maatregelen die betogingen en acties verbieden.

Er zijn al discussies geweest binnen geek circles over het idee om "flash mobs" te gebruiken tijdens protesten, o.a. op Sydney Indymedia en als deel van verspreide protest strategie zoals vooropgesteld op de why-war.com website.

Het concept van "Flash Mobs" kan gezien worden binnen Science Fiction en het het kritische massa fietsen-fenomeen. De meest noemenswaardige voorgangers van het idee van "Flash mobs"waren de Situationists als psycho-choreograven die het idee van "flash mobs" als het dérive, dat 'situaties' creëerde voor subversieve cultuur.De Situationisten, avant-garde artiesten en intellectuelen, gebruikten revolutionaire theorieën en de werken van de Fututuristen , de Dadaisten en de Surrealisten voor hen om culturele subversie te verkennen en om "de slogans voor "unitary urbanism", "experimenteel gedrag", "hyper-political propaganda", and the construction of ambiences" te promoten. (Guy Debord 1957). De revolutionaire opstoten in Frankrijk May 1968 kunnen op zijn minst ten dele worden toegeschreven aan de acties van de Situationisten. Lees meer over de Situationisten op de Bureau of Public Secrets website.

Het gebruik van eamil, websites en mobiele telefoons speelden een belangrijke rol in het mobiliseren van mensen voor de Seattle-protesten.SMS-boodschappen speelden een sleutelrol in het organiseren van massale oppositiebewegingen, People Power II, die eventueel de voormalige Fillipijnse president, Joseph Estrada, in januari 2001 onderuit haalden. Volgens de The Feature was san-Franciso dit jaar in maart geblokkeerd, lamgelegd door "Direct Action against the War" dat gebruik maakte van de "smart mob" technologie, daarbij gebruik makend van SF Indymedia, SMS en mobiele telefoons, digitale video, digitale fotografie en piraat-radio.

De eerste Flash Mob was georganiseerd in Manhattan, mei dit jaar. De korte geschiedenis van Flash Mobs en geactualiseerde ontwikkelingen hieromtrent kan je lezen op de cheesebikini? blogsite, van Sean Savage, die ook wat raad meegeeft: "

Wees geen schaap! Ga na wat de consequenties kunnen zijn alvorens je gelijke welke Flash Mob instructies volgt. Vermijdt aankopen voor, na of onderweg naar een Flash Mob..."

Savage zegt dat het fenomeen burgers meer macht geeft in een wereld gecontroleerd door "Big Government and Big Corporation".

"Dit interesseert mensen -zelfs als het frivool is, en het geen label heeft- omdat ze iets zien dat nog altijd kan gebeuren van onderen uit zonder dat ze daarvoor hulp nodig hebben van de regering of bedrijven." zegt Savage, een computerprogrammeur en analyst aan de Universiteit van Stanford. (Australian IT)

Sites die je kan bezoeken voor meer info:

Oh, and if your in Australia you can sign up to thisemail list to discuss Australian Flash Mobs. It looks like Melbourne's time for a Flash Mob is fast approaching.