arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dewael en democratie.
by Guido Monday August 11, 2003 at 07:59 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Minister van Binnenlandse zaken Dewael heeft gereageerd op de "kettingbrief" hij kreeg van o.a. mensen die in de buurt van kerk in Elsene leven. Enkele bedenkingen.

In de reactie van Dewael staat er het volgende:

"Bovendien heb ik beslist dat, ongeacht het indienen van een beroep, elke Afghaan die voor 1 januari 2003 een asielaanvraag heeft ingediend, kan blijven tot maart 2004 (alleenstaanden en koppels zonder kinderen) of tot juli 2004 (families met schoolgaande kinderen)."


Even verder staat er dit:


"Begin 2004 evalueer ik opnieuw de humanitaire en veiligheidssituatie in Afghanistan en overleg ik daarover met mijn Europese collega's. Op dat ogenblik neem ik opnieuw een beslissing inzake de verblijfsmogelijkheden van deze Afghanen."


En op 25-7-2003 konden we dit lezen in DS:

"In januari 2004 stapt Smet opnieuw naar Dewael met adviezen. Dan oordeelt de minister of de veiligheid in Afghanistan voldoende gewaarborgd is."

In de reactie van Dewael is dus een fout geslopen, namelijk:

"Begin 2004" moet zijn: "Eind november 2003"


Want dan komen de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken samen in Brussel.

Op 28 en 29 november vergadert namelijk de "EU Justice and Home Affairs Council". Aan deze vergadering nemen de ministers van Justitie van de Europese landen deel, ook de ministers van Binnenlandse Zaken kunnen hier deel aan nemen, alsook de volledige kabinetten van beide ministeries.


>>>"Cooperation in the field of justice and home affairs brings together the Ministries of Justice and of the Interior, and their departments, of the fifteen Member States of the European Union. It permits dialogue, mutual assistance, joint effort and cooperation between the police, customs, immigration services and justice departments of the Fifteen."
http://ue.eu.int/jai/pres.asp?lang=en#SCRL1

Voor deze vergaderingen zijn er al een aantal agendapunten die je kan terugvinden op volgende pagina:


EU: “safe and dignified”, voluntary or “forced” repatriation to “safe” third countries
http://www.statewatch.org/news/2002/nov/14safe.htm


Eén van die punten is:

iii) "EU return programme to Afghanistan"

Daaruit komt dit:

"includes voluntary and forced return albeit with voluntary return as the preferred option"


De Europese ministers van Binnenlandse zaken en Justitie gaan daar dus nog eens spreken over hoe ze zoveel mogelijk Afghanen terug kunnen krijgen naar Afghanistan, een land waar gisteren nog een NGO wegging omdat het te onveilig was en waar de soldaten van de imperialistische "coalitie" gestationeerd zijn in Kabul omdat het in de rest van het land te onveilig is. Dit werd onlangs nog eens bevestig door een rapport van Human Rights Watch, te vinden op

http://www.hrw.org/reports/2003/afghanistan0703/

Dit stond ook zo vermeld in de brief aan Dewael:

"De situatie in Afghanistan is verre van veilig. Dit blijkt onder andere uit de rapporten van Human Rights Watch en Amnesty International."

Maar daar lees je in zijn reactie niets over.


In zijn reactie schrijft Dewael ook het volgende:


"Ik blijf erbij dat een hongerstaking in een democratische rechtsstaat onaanvaardbaar is. Het is en blijft een chantagemiddel. Wat zal u doen wanneer morgen iemand het niet eens met de uitspraak van een rechtbank en het beroep niet afwacht maar een hongerstaking begint? Op die wijze verlamt men de werking van onze samenleving."


Zoals u ziet, heeft Dewael het bruine denken al goed in zijn hoofdje laten inwerken, wat in contrast staat men zijn boekje dat hij onlangs nog schreef over de gevaren van extreem-rechts.


Dewael maakt hier een vergelijking met een rechtbank. waarmee hij ondirect toegeeft(of bewust insinueert?) dat elke vluchteling een potentiële misdadiger is die zijn onschuld moet bewijzen.

Nog van Dewael:

"Deze mensen kiezen zelf voor het middel van de hongerstaking. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de gevolgen van hun daden."


Dewael en Europa zijn verantwoordelijk voor hun daden.

Hoe zou Dewael reageren mocht hij morgen een bevel krijgen om terug te keren naar een land waar moorden, afrekeningen, verkrachtingen, oorlogen tussen clans,... dagelijkse kost zijn?

Men kan onderduiken maar meer dan 300 Afghanen verkozen dat niet te doen en gingen in hongerstaking. 500 mensen kwamen hen dit weekend steunen maar dit haalde spijtig genoeg niet de pers. Dat een 10-tal extreemse rechtse manifestanten op zondag naar de kerk kwam, konden we overal lezen en zien.

Ook in het laat-avondnieuws op VTM kwam dit aan bod. Daar vertelden ze erbij dat het Vlaams Blok zich had gedistancieerd van deze actie. Maar wel aanwezig was de lijfwacht van Filip De Winter, VTM toonde hem zelfs in beeld.

Dewael had ook het lef om het volgende te schrijven:

"Er zijn overigens nooit 1.100 bevelen om het grondgebied te verlaten, afgeleverd."


Op 19-7-2003 kon je het volgende in een artikel in DS lezen:

"De voorbije dagen kregen honderden Afghaanse asielzoekers een brief in de bus met de beslissing over hun asielaanvraag. Nog eens honderden krijgen de brief binnen de veertien dagen. Samen gaat het om 1.200 dossiers."


Op 25-7-2003 stond dit in een artikel in DS:

"1.100 Afghanen"

Een mens kan zich beginnen afvragen wie er hier liegt en manipuleert.

En ook of een minister die de bevolking voorliegt eigenlijk nog in functie kan blijven.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat liegen ivm een zaak waar 300 levens direct bedreigd (eigenlijk 1000-1200 mensenlevens) een democratisch iets kan genoemd worden.

Opvallend is ook dat Dewael nu zijn mond vol heeft van democratie maar hoorde u hem over democratie spreken toen de genocide-wet werd verwijderd?


Aanvullende info:


Cooperation in the fields of Justice and Home Affairs (JHA)
http://ue.eu.int/jai/default.asp?lang=en


bespreking nieuwe voorstellen Europees asielbeleid.
http://archive.indymedia.be/news/2003/08/71680.php