arch/ive/ief (2000 - 2005)

Woordvoerder Afghaanse hongerstakers: "Advocate doet gewoon haar werk."
by christophe callewaert Monday August 11, 2003 at 05:27 PM

Dit weekend dit minister van Binnenlandse Zaken nog maar eens een poging om de hongerstakers in een slecht daglicht te stellen. Deze keer kreeg hun advocate de volle laag.

Dit weekend dit minister van Binnenlandse Zaken nog maar eens een poging om de hongerstakers in een slecht daglicht te stellen. Nadat hij eerder al berichten de wereld in stuurde over mensensmokkelaars die in de omgeving van de kerk zouden rondhangen en die de hongerstakers in hun greep zouden houden, was het deze keer de beurt aan de advocate van de Afghaanse vluchtelingen Selma Benkhelifa om de volle laag te krijgen. Zij zou de Afghanen "beïnvloeden". De door Dewael benoemde en ondertussen alweer aan de kant geschoven tussenpersoon Victor Bricout schrijft in zijn rapport zelfs dat de Afghanen zich na gesprekken met haar telkens weer harder opstellen. En erger nog: zij werkt in het advocatenkantoor van Jan Fermon, de advocaat die eerder al de regering in verlegenheid bracht toen hij de genocidewet wat al te serieus nam met de ondertussen bekende gevolgen.

Woordvoerder van de hongerstakers Mohamed Nazari steekt gelaten de armen in de lucht als hij met de vraag geconfronteerd wordt. "God kan getuigen dat wij ons niet laten manipuleren en dat alles volstrekt volgens de regels verloopt. De advocate heeft ons verdedigd zo goed als dat kan in het kader van de Belgische wet. Ik zie dus niet in hoe er sprake kan zijn van manipulatie."

Volgens de minister verandert u voortdurend van standpunt?

"Wij onderhandelen. Dit weekend hebben we een serieuze toegeving gedaan door de eis van een collectieve regularisering te laten vallen. We zijn akkoord dat elk dossier individueel bekeken wordt. We vragen enkel dat de regering ons duidelijke criteria geeft. Dat mogen criteria zijn die volledig conform zijn aan de Belgische wet. Eens we die criteria hebben, weten we tenminste waar we aan toe zijn. Maar blijkbaar worden wij nu gestraft voor die toegeving, want nu zegt men dat wij voortdurend van standpunt veranderen."

Kunt u dan nog eens heel duidelijk formuleren wat u eist?

"Wat ik eerder al zei. Verder wil ik daar niet veel over kwijt. Wij hebben geen eisen waar niet over onderhandeld kan worden."

Bent u tevreden over het eerste gesprek met de federale ombudsman Pierre-Yves Monette?

"Veel kan ik daar niet over zeggen. Wij hebben hem de situatie uitgelegd. Hij heeft geluisterd. We wachten nu op het antwoord van de regering dat de federale ombudsman ons wellicht vandaag nog zal overbrengen."

Volgens berichten in de media zouden er ook steeds meer hongerstakers afhaken?

"Daarnet is er nog iemand naar het hospitaal afgevoerd. Er zijn ook enkele families naar huis vertrokken omdat hun kinderen ziek waren."

Maar jullie blijven de moed er in houden?

"In de mate van het mogelijke, ja. Maar dat zult u aan de anderen moeten vragen. Op deze vraag kan ik niet in hun naam antwoorden."