arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag van de burenraad - 06/07/2003
by burenraad Sunday August 10, 2003 at 11:01 PM

Verslag van de burenraad (assemblée des voisins) woensdag 6 augustus 2003, 18u30 - 21u

1. Verslag van de Afghaanse hongerstakers over hun situatie. De situatie in de kerk is moeilijk maar de hongerstakers houden moed, 'we zijn er nog en we leven nog' aldus Yasser. Volgens hem staan de onderhandelingen met de regering op het niveau van de eerste dagen van de hongerstaking.

2. Werkgroep 'hygiënische en materiële noden'
.
Valérie geeft een verslag van de noden in de kerk. Ze vertelt dat de mensen erg moe zijn, sommige zijn op het einde van hun krachten, anderen gedeprimeerd. Verschillende mensen dienden gehospitaliseerd te worden.
Concrete noden: enkele families hebben nood aan papflessen, de mensen vragen ook lakens omdat ze nu op dekens slapen en dit te warm is. Momenteel organiseren de Afghanen zelf de maaltijdverdeling voor de kinderen. Ze hebben echter de kracht niet meer om dit vol te houden. Verschillende mensen in de kerk kregen medicatie voorgeschreven van de artsen. Zij hebben wel geld om die te betalen maar kunnen niet naar de apotheek gaan.

Voorstellen van de Assemblée:

- iemand heeft 40 lakens ter beschikking en kan die komen brengen
- de maaltijdverdeling zal vanaf nu ook door de werkgroep 'maaltijden' georganiseerd worden (nieuwe mensen die willen helpen bij het verdelen van de maaltijden aan de kinderen kunnen zich aanmelden bij Edith (0486/503208)).
- Thérèse woont naast de kerk en zal met de voorschriften naar de apotheek gaan zodat de hongerstakers aan hun medicatie geraken.

Er is nog nood aan pampers en maandverband. De verantwoordelijke van de werkgroep hygiënische en materiële noden¹, Eveline Merckx, is ziek. Ze zal vervangen worden door Natasha (02/287 20 00: bureau, 04885/27 16 82)

De hongerstakers vragen dat er een nieuwe bemiddelaar wordt aangesteld. Hun voorstel is Henri Goldman van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen.

3. Werkgoep 'maaltijden'

Edith geeft een verslag van de werkgroep 'maaltijden'. Ze zegt dat alles goed functioneert. De kinderen krijgen regelmatig maaltijden ( soep om 12u30 ­ warme maaltijd om 18u30- 4-uurtje). Heel wat buurtbewoners werken enthousiast mee.
Op financieel vlak zijn er geen problemen meer. Edith heeft verschillende aankoopbonnen ontvangen van grootwarenhuizen (Colruyt en een anoniem warenhuis).
Edith zal nu ook de coördinatie doen van de mensen die willen meewerken aan het verdelen van de maaltijden onder de kinderen.
Er is een planning met vrijwilligers opgemaakt tot 13 augustus.(We hopen natuurlijk dat er voordien een oplossing gevonden wordt en dat de hongerstaking kan stoppen.)

4. Werkgroep 'meter - en peterschap'

verantwoordelijke: Jean-Marie
Jean-Marie zegt dat verschillende mensen zich al kandidaat hebben gesteld voor een parrainage¹. Bedoeling : één Belgische familie onderhoudt contacten met één Afghaanse familie via het wassen van de kleren van de kinderen (momenteel zijn er al een 20-tal vrijwilligers ­ er worden er nog verder gezocht).
Iemand uit de vergadering zegt dat sommige mensen wel zo'n 'parrainage' willen maar dat anderen enkel wat kleren willen wassen en verder niet wensen te weten van wie die kleren zijn. Dit moet natuurlijk ook kunnen.

5. Werkgroep 'kinderanimatie'

Op de deur van de kerk werd een overzicht opgehangen van de verschillende activiteiten. Er zijn al meer dan 30 mensen die kinderanimatie georganiseerd hebben.
Dinsdag werd een creatief atelier georganiseerd (schilderen, schilderen met henna,), s avonds werd een tekenfilm vertoont in de kerk, de film 'Kirikou et de heks'. Didier vertelt dat de kinderen erg enthousiast waren. Woensdag was er muziekanimatie met muziekinstrumenten en zang.
Donderdag en vrijdag wordt een videoworkshop georganiseerd (filmpjes maken) vanaf 14u.
Iemand heeft zich kandidaat gesteld om zondag voetbal te organiseren.
Voor zaterdag is er nog geen programma. Aan de assemblee¹ werd gevraagd of er nog kandidaten waren voor de kinderanimatie op zaterdag. Juliane en Bénédicte stelden zich kandidaat of kennen mensen die animatie kunnen brengen.

Daarnaast zijn er veel mensen die poppen en speelgoed naar de kerk gebracht hebben. Een winkel uit de buurt heeft 20 gezelschapspelen geschonken.

De kinderanimatie is belangrijk want de toestand in de kerk is ook voor de kinderen erg zwaar en stresserend.
Wie nog ideeën heeft kan terecht bij: Griet Van Meulder : 02/534 62 40


6. Mailing list

Eric Gianquinto leest het elektronisch adres voor waar mensen zich kunnen inschrijven voor de mailing list =
Pour s'inscrire et se désinscrire de la liste Assemblée des voisins :

http://userlists.all2all.org/mailman/listinfo/assembleedesvoisins

Deze info zal ook aan de kerkdeur gehangen worden.

7. Artsen

De hongerstakers hebben twee maal per dag het bezoek van een arts nodig. Dr. Evelyne heeft de medische opvolging georganiseerd tot zondag.

8. Manifestatie ­ pers ­ affiches

Optocht
Tijdens de vorige burenraad was afgesproken om een solidariteitsoptocht te organiseren op zaterdag 9 augustus om 15u. Spijtig genoeg heeft de burgemeester de optocht verboden omwille van het feit dat een extreem ­ rechtse groep aangekondigd heeft op zondag te willen betogen.
De burenraad betreurt deze beslissing. We begrijpen dat de burgemeester een betoging van racisten, die een gevaar kunnen betekenen voor de hongerstakers, wil voorkomen. We begrijpen echter totaal niet waarom gewone burgers die sinds bijna twee weken dagelijkse concrete solidariteit tonen met de Afghanen geen optocht mogen organiseren. Dergelijke beslissing leidt tot een gevaarlijke logica waarbij het democratisch recht tot betogen ondermijnd wordt.
Wat doen we nu ?

Er werd gestemd over de volgende drie voorstellen:

1. De betoging toch laten doorgaan en het verbod van de burgemeester naast ons neer leggen.
voordeel: we laten ons democratisch recht niet afpakken
nadeel: verschillende mensen kunnen opgepakt worden door de politie

2. Afspreken aan het F. Cocqplein om 15u waar plaats wordt gemaakt voor steunbetuigingen van artisten en personaliteiten. We proberen met zoveel mogelijk te zijn en kunnen dan (als de krachtsverhouding het toelaat) nog onderhandelen met de politie om toch een optocht naar de kerk te organiseren.
voordeel: op het F. Cocqplein hebben we de toelating om een samenkomst te organiseren en afhankelijk van de krachtsverhouding kunnen we dan noch een optocht houden
nadeel: we aanvaarden het verbod van de burgemeester

3. We spreken af aan de kerk en organiseren een optocht naar het F.Cocqplein.
voordeel: we laten ons democratisch recht niet afpakken
nadeel: verschillende mensen kunnen opgepakt worden door de politie

Er werd een stemming georganiseerd waarbij de meerderheid van de mensen zich uitsprak voor het tweede voorstel: afspreken aan het F. Cocqplein om 15u.
(1 of 2 personen zullen aan de kerk staan om manifestanten door te verwijzen naar het F. Cocqplein ­ er wordt ook een affiche gehangen)

Na de stemming kregen de mensen die een minderheidsstandpunt hadden ingenomen de gelegenheid of hun argumenten nog eens naar voor te brengen.

Wat doen we met de oproep van extreem-rechts op zondag? De burenraad is opgericht voor de organisatie van concrete solidariteit met de Afghanen.
Daarom zijn we hier, niet om een confrontatie met extreem-rechtse groepjes aan te gaan.

Pers
Er zal een perscommunique gemaakt worden (met de tekst van op de affiche ­ informatie over de solidariteitsmanifestatie van zaterdag (om 15u) ­ info over persconferentie).
De mensen van de werkgroep pers¹ organiseren de persconferentie.

Affiche
Jean-Marie maakt een nieuwe affiche voor de solidariteitsbijeenkomst op zaterdag om 15u.
Afspraak verdeling pamfletten: donderdag 18 u aan de kerk.


Het verslag van deze vergadering zal doorgegeven worden aan het comité van de Afghaanse hongerstakers. (Griet en Valérie)