arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Standaard pent persberichten van Dewael over
by cc Saturday August 09, 2003 at 11:11 PM

Bekijk deze twee teksten eens.

TEKST 1
"Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael bedankt eremagistraat Victor Bricout ,,voor zijn ernstige inspanningen om als tussenpersoon met de Afghaanse asielzoekers te praten''. Dat deelt hij mee in een reactie op de gesprekken die Bricout zaterdag voerde met een delegatie van de Afghanen in de Heilig Kruiskerk in Elsene.

Volgens Dewael ligt het mislukken van de opdracht van Bricout volledig bij de Afghanen zelf. Zij blijven volgens de minister eisen stellen die niet passen binnen de krijtlijnen van het standpunt van de Belgische regering, dat eerder door het UNCHR, de VN vluchtelingenorganisatie, als zeer redelijk en genereus werd beschouwd.

,,De belangrijkste eis van de Afghanen zou zelfs structureel het asielbeleid wijzigen en een impact hebben op 10.000 asielzoekers die momenteel in België verblijven. Zo willen zij een regularisatie van elke Afghaan die zich drie jaar in de asielprocedure bevindt alvorens een uitvoerbare beslissing te hebben gekregen'', aldus de mededeling van Binnenlandse Zaken.

De minister houdt zich echter aan de redelijke termijn die door de wetgever in 1999 werd vooropgesteld: drie jaar voor families met schoolgaande kinderen en vier jaar voor alleenstaanden of koppels zonder kinderen. Dewael herhaalt dat het Belgisch asielbeleid niet structureel gewijzigd wordt. Hij stelt nogmaals dat een hongerstaking als chantagemiddel in een democratische rechtsstaat onaanvaardbaar is. Volgens Dewael dreigt hierdoor ieder eventueel toekomstig gesprek onmogelijk te worden.

Maandag zal de minister van Binnenlandse Zaken zijn standpunt verder verduidelijken."

TEKST 2
De Minister van Binnenlandse Zaken, Patrick DEWAEL, bedankt eremagistraat Victor BRICOUT voor zijn ernstige inspanningen om als tussenpersoon met de Afghaanse asielzoekers te praten.

Victor BRICOUT had als opdracht meegekregen het standpunt van de Belgische regering te bespreken alsook te praten over de praktische modaliteiten ervan.

De reden van het mislukken van de opdracht van ere-magistraat Victor BRICOUT ligt volledig bij de Afghanen zelf.

Zij blijven eisen stellen die niet passen binnen de krijtlijnen van het standpunt van de Belgische regering. Dit standpunt werd eerder door het UNHCR, de VN vluchtelingenorganisatie, als zeer redelijk en genereus beschouwd.

De belangrijkste eis van de Afghanen zou zelfs structureel het asielbeleid wijzigen én een impact hebben op 10.000 asielzoekers die momenteel in België verblijven. Zo willen zij een regularisatie van elke Afghaan die zich drie jaar in de asielprocedure bevindt/bevond alvorens een uitvoerbare beslissing te hebben gekregen.

De Minister houdt zich echter aan de redelijke termijn die door de wetgever in 1999 werd vooropgesteld: drie jaar voor families met schoolgaande kinderen en vier jaar voor alleenstaanden of koppels zonder kinderen.

De Minister herhaalt dat het Belgisch asielbeleid niet structureel gewijzigd wordt. Hij stelt nogmaals dat een hongerstaking als chantagemiddel in een democratische rechtsstaat onaanvaardbaar is.

Ieder mogelijk toekomstig gesprek dreigt hierdoor onmogelijk te worden.

Patrick DEWAEL zal in de loop van maandag zijn standpunt verder verduidelijken.

Contactpersoon: Stefaan Kerger
Woordvoerder Minister Patrick Dewael
0476497832

U hebt het goed gezien. Veel verschillen, behalve enkele comma's en aanhalingstekens, zijn er niet. Toch zouden beide teksten een totaal verschillende functie moeten hebben. De tweede is een persbericht van Patrick Dewael. De eerste is een artikel uit De Standaard. De journalist heeft heel gezagsgetrouw het volledige artikel overgepend. U denkt een kritisch krantenstuk te lezen, maar eigenlijk leest u gewoon een verhaaltje van de spin-doctor van de liberale minister. Niet erg natuurlijk mocht iedereen dezelfde behandeling krijgen. Persberichten van pakweg de vredesbeweging of andere sociale beweging worden helaas met minder gretigheid overgenomen...