Vijfhonderd sympathisanten betuigen hun solidariteit met de Afghaanse hongerstakers by christophe callewaert Saturday August 09, 2003 at 09:31 PM |
ccallewaert@hotmail.com |
Een vijfhondertal mensen kwamen vandaag hun solidariteit betuigen met de Afghaanse vluchtelingen die aan hun zeventiende dag van hongerstaking bezig waren. Ze luisterden er naar toespraken van enkele Afghanen en vertegenwoordigers van de burenraad die de actie ondersteunt.
Vrijmiddag had de burgemeester van Elsene Lardot dan uiteindelijk toch het licht op groen gezet voor de solidariteitsbijeenkomst op de trappen voor de kerk waar driehonderd Afghaanse vluchtelingen al meer dan drie weken verblijven. Eerder deze week had hij een samenscholingsverbod afgekondigd naar aanleiding van een aangekondigde actie van het Vlaams Blok waardoor de burenraad zich verplicht zag uit te wijken naar het nabijgelegen Fernand Cocqplein.
Hoewel dit welles nietes spelletje de mobilisatie voor de samenkomst wat in de war stuurde, kwamen toch meer dan vijfhonderd sympathisanten naar de Heilige Kruis om er te luisteren naar de boodschappen van de Afghaanse vluchtelingen en enkele actieve buurtbewoners die de ruggegraat vormen van een goeddraaiende burenraad.
Yasser, één van de woordvoerders van de hongerstakers bedankte alle aanwezigen. “Deze steun geeft ons hoop.” Griet Van Meulder die sprak namens de burenraad toonde zich heel kritisch voor de Belgische regering: “Het is in Belgie een vaste gewoonte aan het worden. Telkens als migranten en autochtonen samen opkomen voor hun rechten worden ze gecriminaliseerd. Ze worden leugenaars genoemd omdat ze in het geniep wel zouden eten. Ze zouden actief zijn in allerlei criminele netwerken. Met dit soort verhalen wil de regering de hongerstakers isoleren.”
Zij deed een dringende oproep aan de regering om snel met een aanvaardbare oplossing voor de dag te komen. “Wij zijn met honderden om de actie te steunen. Die steun verlicht een heel klein beetje de situatie, maar is op zichzelf geen oplossing. Tijdens één van de animaties barste een meisje in tranen uit. Ze zei dat ze naar huis wilde om weer gewoon boterhammen te kunnen eten met haar ouders. Hier is dus dringend een politieke reactie nodig.”
Ergens halverwege de actie kwam de vrijdag door de regering aangestelde tussenpersoon Victor Bricout zich een weg banen door de menigte op de trappen. Hij had net een tweede gesprek gehad met de woordvoerders van de Afghaanse vluchtelingen. De advocate Selma die de Afghanen juridisch bijstaat, kwam even later het slechte nieuws brengen: “De gesprekken zitten in een impasse. De hongerstakers hebben heel wat toegevingen gedaan, maar ze blijven stuiten op een njet van de regering.”