arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Afghaanse vluchtelingen] Afghanen zien nieuw dovemansgesprek met regering niet zitten
by christophe callewaert Friday August 08, 2003 at 02:12 PM

De Afghaanse hongerstakers in de Heilige Kruiskerk van Elsene zijn niet geinteresseerd in een gesprek met Victor Bricout, die gisteren door minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) als tussenpersoon aangesteld werd.

De Afghaanse vluchtelingen hadden zelf op een bemiddelaar van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen gehoopt. Maar dat voorstel werd door minister Dewael resoluut afgewezen. Volgens hem kan er geen sprake zijn van een 'bemiddelaar' want dat zou veronderstellen dat er nog onderhandeld kan worden over het standpunt van de regering.

Dewael blijft dus onwrikbaar vasthouden aan de oorspronkelijke beslissing om de Afghanen uit te wijzen. De afgewezen asielzoekers kunnen wel nog individueel in beroep gaan. Om dat aan de hongerstakers duidelijk te maken had Dewael de gepensioneerde magistraat Victor Bricout aangeduid als 'tussenpersoon'.

In nog maar eens een dovemansgesprek met de regering zien de hongerstakers weinig heil. Zij beslisten daarom om hun actie voort te zetten. Ze tonen zich wel bereid om naar de tussenpersoon te luisteren.