arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Afghaanse vluchtelingen] Burenraad draait op volle toeren
by christophe callewaert Friday August 08, 2003 at 12:04 PM

De burenraad ter ondersteuning van de Afghaanse hongerstakers vergaderde woensdag al voor de derde keer op de trappen voor de kerk in Elsene waar nu al meer dan twee weken lang driehonderd Afghaanse vluchtelingen verblijven.

Naast het overlopen van de werkzaamheden van de verschillende werkgroepen die tijdensde eerste vergadering waren opgericht, ging veel aandacht naar de geplande betoging op zaterdag (zie elders).

De verantwoordelijken van de verschillende werkgroepen konden alvast melden dat de kleine solidariteitsacties lopen als een trein. Een kookploegje zorgt er voor dat de kinderen in de kerk iedere dag een warme maaltijd krijgen. Edith die dit ploegje coordineert, toonde zich verrast over zoveel positieve reacties. Verschillende buurtwinkels hadden waardebonnen geschonken en vrijwilligers om de maaltijden te bereiden waren er genoeg. Terwijl ze haar verhaal aan het doen is, biedt een buurtbewoner 40 lakens aan. Die komen goed van pas, want in deze hitte zijn de aanwezige dekens ondraaglijk.

Griet is verantwoordelijk voor de animatieploeg. Dertig animatoren meldden zich al aan om de kinderen in de kerk een aangename namiddag te bezorgen. Van een winkel in de buurt kregen ze twintig speldozen. Een voorstelling van de tekenfilm Kiriku et la sorcière dinsdagavond in de kerk zorgde voor enkele magische momenten. Deze week zijn er nog videoworkshops gepland.

Jean-Marie opperde het idee om aan iedere Afghaanse familie een Belgische familie te koppelen. Deze 'peterfamilie' zou dan ook contact moeten houden na het beeindigen van de actie en de terugkeer van de Afghaanse families naar hun thuisplaats. "Als de politiek dan aan één van de families raakt, zou de Belgische familie dat ook moeten voelen. Zo kunnen de vluchtelingen uit de schaduw treden."

Ook de vertegenwoordigers van de hongerstakers namen even het woord. Spreken valt hen na twee weken van hongeren steeds moeilijker. Toch toonden zij zich duidelijk tevreden over de grote opkomst voor de vergaderingen van de Buurtraad.

Voor meer info en contactadressen zie ook:
Buurtcomité Elsene organiseert solidariteitsacties voor Afghaanse vluchtelingen