arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rechtszaak rond aktiekamp bij Efteling
by Bestuursrechtlaaf Thursday August 07, 2003 at 02:04 PM

ZEIST – Namens een bewoner van GroenFront! aktiekamp Entenwoud heeft Mr. E.Th. Hummels bezwaar aangetekend jegens een gemeentelijk bevel om voor 15 augustus het bos te verlaten. Het bevel zou onder andere indruisen tegen de grondwet. Ook is er bij de bestuursrechter om schorsing van het bevel gevraagd. De activisten verwachten “mogelijk tot in het najaar” in het gebied te kunnen verblijven. “Deze procedures geven ons meer tijd. Maar wij gaan hoe dan ook niet weg tot het bos is veiliggesteld,” aldus Ninka Basten, die het bezwaar heeft ingediend.

Rechtszaak rond akti...
030723-kampvuur.jpg, image/jpeg, 400x267

Mogelijk tot najaar geen rechtsgrond voor ontruiming

----INGEVOEGD BERICHT---
Deze middag heeft de Bestuursrechter te Breda laten weten op donderdag 14 augustus 13.30 u zitting te houden over het verzoek om een voorlopige voorziening voor aktiekamp het Entenwoud, tegen boskap voor hotels van de Efteling. Dit in verband met bezwaren tegen het bevel van de gemeente Loon op Zand om voor 15 augustus te vertrekken uit het bos.---

---PERSBERICHT, 7 AUGUSTUS 2003
15 augustus heeft Gemeente Loon op Zand aan Basten een bevel overhandigd op grond van de Gemeentewet. Het aangevoerde artikel 174 heeft echter betrekking op veiligheid en gezondheid in openbare gebouwen en bij ‘vermakelijkheden” en is dus, aldus Mr. Hummels, niet van toepassing op het Entenwoud.
De Gemeente meent dat er op het aktiekamp “iedere vorm van hygiëne ontbreekt”, met name geen stromend water. Basten: “Dan moeten ze ook het leger ontruimen uit Loon op Zand als ze daar op oefening zouden zijn – die graven ook latrines. Wij hebben dezelfde hygiëne en veiligheidsnormen als op een willekeurig scoutingkamp.”
Ook moeten de boomhutbewoners weg omdat ze zichzelf in gevaar brengen door op grote hoogte te verblijven. “De gemeente overdrijft het gevaar. Dan nog ben ik vrij om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor wat ik belangrijk vind, zoals dit bos. Ik moet zelf over mijn eigen lichaam kunnen bepalen, dat zegt ook artikel 11 van de grondwet. Op die grond heb ik onder andere bezwaar aangetekend.”
“De grond van dat bevel is wel erg vergezocht. Weken heeft de gemeente zich buiten het conflict tussen ons en de Efteling gehouden, maar kennelijk werd de druk hen nu toch te groot. Kennelijk dusdanig dat ze niet konden wachten tot hun jurist terug was van vakantie.”

Ook is bezwaar aangetekend tegen de sommering van de Gemeente in juli om een einde te maken aan het ‘wildkamperen’ op hun terrein, op grond van de wet openluchtrecreatie. Eerder, bij een vredesaktiekamp, is al door de rechtbank Den Bosch bepaald dat er bij een politiek motief geen sprake is van recreatie. De Efteling heeft dan ook, totdat zij daadwerkelijk mag gaan bouwen, geen rechtsgrond om een kort geding tegen de activisten aan te spannen. Basten: “Het bos is publiek gebied en als het aan mij ligt blijft dat zo!”

Het is nu aan het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Loon op Zand om een uitspraak te doen over de bezwaren. Daarna kan nog beroep worden ingesteld bij de rechtbank.
Ninka wil wel de procedures relativeren: “De natuur red je niet met je wetboek. Het is voor ons een middel om meer tijd te krijgen. Zo kunnen we met directe actie in het bos het Entenwoud steeds sterker beschermen.”

Het Entenwoud is bereikbaar op 06 45724414, via entenwoud@groenfront.nl.
http://www.entenwoud.nl -- http://www.groenfront.nl