arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uw (magere) rechten als werknemer bij dit soort hitte
by christophe callewaert Wednesday August 06, 2003 at 03:55 PM

Hitte en werken gaan niet samen. Na drie dagen zweet afvegen achter de computer heb ik dat al door. Maar beseft het arbeidsreglement dat wel?

Als de thermometer vijf dagen aan een stuk boven de 25°C uitschiet en als er tijdens die vijf dagen op twee verschillende dagen meer dan 30°C wordt opgetekend kunnen we officieel en volledig volgens de regels van een hittegolf spreken. Zeg dat Frank Deboosere het gezegd heeft. Wie werkt, heeft echter geen weerman nodig om te weten dat het al bijna een week lang puffen en zweten is. In sommige fabrieken wordt het stilaan ondraaglijk. Gelukkig is er het regelement voor de arbeidsbescherming dat de werkgever maatregelen oplegt bij dit soort hitte. Of toch niet?...

Met dit soort temperaturen dreigt gevaar voor thermische belasting. Dat betekent dat het lichaam te hard moet werken om zijn warmte kwijt te raken. Als de buitenlucht bijna even warm is als de lichaamstemperatuur spreekt het vanzelf dat het lichaam stevige inspanningen moet leveren om van overtollige warmte af te raken. Lichaamlijke symptomen van thermische overbelasting zijn hoofdpijn, braakneiging, spierkrampen, hartvermoeidheid. Ook kunnen er reactiestoornissen voorkomen die even ernstig kunnen zijn als bij overmatig alcoholgebruik.

Een werkgever is verplicht maatregelen te nemen als de temperatuur meer dan 30°C bedraagt. Bij zwaar werk ligt de maximumtemperatuur al op 25°C.
Er zit echter een adder onder het gras. De wet bepaalt dat de temperaturen gemeten moeten worden met een Wet Bulb Globe thermometer die rekening houdt met onder meer de luchtvochtigheid. Zo'n termometer heeft niet alleen een onmogelijke naam, maar meet ook nog eens veel lagere temperaturen. Als een gewone thermometer 40°C aanwijst, kan het best zijn dat de globethermometer al op 30°C blijft steken. Leuk voor de werkgever natuurlijk.

Wat moet een werkgever dan doen als de globethermometer toch de maximumtemperaturen overschrijdt? Hij moet de werknemers tegen zonnestralen beschermen door voldoende luiken en gordijnen aan te brengen en hij moet de luchtcirculatie bevorderen met ventilatoren. De werknemers moeten toegang krijgen tot rustruimtes waar het koeler is. Op de werkvloer moeten gekoelde frisdranken ter beschikking gesteld worden van de werknemers. Vanaf de derde dag boven de maximumtemperatuur moeten extra rustpauzes ingelast worden. Bij 'globetemperaturen' boven 30°C heb je als kantoorbediende om de twee uur recht op tien minuten pauze. Vanaf 33°C moet je zelfs maar vijf minuten per uur werken. Bij zwaar werk geldt dat ritme al bij temperaturen vanaf 31,5°C.

Die hele regelgeving kan tot eindeloze discussies leiden. Het begint al bij de vaststelling van het soort van werk. In de praktijk is dit het werk van de arbeidsgeneesheer. Hij kan beslissen of het uitgevoerde werk thuishoort in één van de categorieen licht, halfzwaar of zwaar werk. Alle niet-zittende werk hoort alvast thuis bij halfzwaar werk. En dan is er nog het geklooi met de globethermometer.

Het ACV raadt in een speciale brochure aan om bij hoge temperaturen zelf meetwerk te doen met een gewone thermometer en de arbeidsgeneesheer te waarschuwen als het te warm wordt. In zijn aanwezigheid moet dat dan zo snel mogelijk gemeld worden aan de werkgever. Indien het bedrijf groot genoeg is om daarover te beschikken (meer dan vijftig werknemers), kunnen de werknemers ook terecht bij het comité voor preventie en bescherming. Aarzel dus niet om in actie te schieten.

Meer info:
Werken in weer en wind, Brochure ACV
Federaal Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid