arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Gucht verwijt Stevaert poujadisme: Verhofstadt II een vroege splijtzwam?
by Joris Vanden Driessche Tuesday August 05, 2003 at 04:22 PM
info@vivant.org 0475/630646

DE GUCHT verwijt STEVAERT poujadisme: VERHOFSTADT II EEN VROEGE SPLIJTZWAM ? Paars is nog maar pas gevormd, of zij wordt reeds getroffen door koortsaanvallen ingevolge interne fiscale discussies. De start van de kiescampagne 2004?

Karel DE GUCHT stelt in volle vakantieperiode een belastingsverhoging in het vooruitzicht "indien" de groei volgend jaar minder dan 1,8% zou bedragen terwijl vrijwel alle officiële instanties, OESO incluis, voorzien dat de conjunctuurvertraging minstens tot medio 2004 zal blijven voortduren. De belastingsverhoging is dus een feit. Na de verkiezingen 2004. Over poujadisme gesproken!

Steve STEVAERT daarentegen zegt te streven naar het behoud van de voorziene belastingsverlaging via betere inning, maar hij "vergeet" niet alleen dat deze betere inning reeds in de begroting werd opgenomen, zoals dat de laatste dertig jaar het geval is geweest, maar ook dat daarvoor nog heel wat geïnvesteerd moet worden in de opleiding van de 28.000 ambtenaren van de fiscale administratie. Ook dàt is poujadisme!

GEEN van beide voorzitters reageert evenwel op de studie van de Europese Centrale Bank die erop wijst dat de Belgische administratie zo goed als de minst efficiënte is van Europa en het eigenlijk met 34% minder middelen kan stellen om dezelfde resultaten te bereiken. Politisering lag en ligt hiervan aan de basis: het uitdelen van postjes en het uitvinden van steeds meer electoraal lucratieve overheidstaken. In deze gedragen de machtspartijen zich eensgezind!

VIVANT is van oordeel dat:
· er een einde gesteld moet worden aan de voortdurende stijging van het aantal ambtenaren: van 588.711 (in 1969) naar 922.908 (in 2001). Afzweren van politisering en afstoten van inefficiënte of nutteloze taken vergen politieke ethiek en politieke moed, welke helaas ontbreken bij de machtspartijen


· er een einde moet komen aan de gebruikelijke Sinterklaaspolitiek bij de vorming van nieuwe regeringen welke ook nu weer zwaar weegt op het budget en aan de basis ligt van het begrotingstekort van dit jaar.


VIVANT stelt zeer duidelijk dat niet alleen het belastingssysteem maar ook de belastingsinning en de belastingshoogte moeten worden herzien. Ook de kerntaken van de overheid, het realiseren van de economische groei, de tewerkstellingspolitiek en de herverdelingsfilosofie dienen radicaal te worden herdacht.

VIVANT reikt hiervoor sedert jaren een realistisch, bruikbaar en sluitend alternatief model aan. Schaf de loonlasten af en vervang ze door een sociale BTW. Herverdeel de arbeid, zodat meer mensen minder gaan werken. Schaf alle niet-essentiële overheidstaken af en investeer in de kerntaken. Geef aan eenieder een aanvulbaar basisinkomen, zodat de combinatie werk/leven opnieuw leefbaar wordt.

VIVANT is er zich evenwel van bewust dat deze aanpak de machtsbasis van de gevestigde partijen zou ondergraven…