arch/ive/ief (2000 - 2005)

Solidariteitsacties voor Afghaanse vluchtelingen komen op gang
by christophe callewaert Monday August 04, 2003 at 02:10 PM

Zondag kwamen de 'Buren van Elsene' al een tweede keer samen.

Net als vrijdag hadden ze afgesproken op de trappen voor de kerk waar de Afghaanse vluchtelingen aan hun twaalfde dag van hongerstaking toe waren. Maar door het samenscholingsverbod dat de burgemeester naar aanleiding van de betoging van het fascistische groepje Nation had afgekondigd, moesten de buurtbewoners uitwijken naar een andere plaats.

Op deze tweede vergadering werden de pas opgestarte solidariteitsacties besproken. Het bleek dat er in die korte tussentijd al heel wat gebeurd was. Buurtbewoners hadden een eerste warme maaltijd bereid voor de kinderen en de vrouwen die niet in hongerstaking zijn. Zij hadden daarvoor producten gebruikt die ze gekregen hadden van plaatselijke winkeliers. Naar verluidt stonden die met plezier iets af. Dat was ook het geval voor de Lidl. Enkel de Carrefour en Delhaize weigerden iets te geven.

Animatoren hadden de kinderen in de kerk meegenomen naar een speelplein. Een groepje juristen staat de vluchtelingen bij met juridische raad en vergezelde hen bij een eerste gesprek met politieke vertegenwoordigers van de Gemeente Elsene. De vluchtelingen blijven een regularisatie van hun situatie eisen en een werkvergunning voor alle Afghaanse vluchtelingen. Tot nu toe mochten sommige Afghaanse asielzoekers hier wel blijven, maar werken mochten ze niet.

Er werd nu ook een definitieve datum vastgelegd voor de betoging. Die zou vertrekken op zaterdag 9 augustus om 15u00 aan de trappen voor de kerk op het Flageyplein.

Woensdag om 18u30 komt de 'Buren van Elsene' een derde keer samen.