arch/ive/ief (2000 - 2005)

Buurtcomité Elsene organiseert solidariteitsacties voor Afghaanse vluchtelingen
by christophe callewaert Monday August 04, 2003 at 01:49 PM

Verslagje van de eerste vergadering van het Buurtcomité die vrijdagavond plaatsvond op de trappen voor de kerk. (op basis van franstalige verslaggeving op Indymedia)

Vrijdagavond, kwam het Buurtcomité van Elsene voor het eerst samen om de situatie in de Heilige Kruiskerk te bespreken. Het Comité wil solidariteitsacties organiseren rond de Afghaanse hongerstakers in de kerk aan het Flageyplein. De massale opkomst voor de vergadering - enkele honderden buurtbewoners zakten naar de kerk af - toont aan dat veel mensen zich aangesproken voelen door de actie van de Afghaanse vluchtelingen.

De vergadering ging dieper in op het concrete dossier van de Afghaanse vluchtelingen. Er werd verteld over de recente rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch die aantonen dat Afghanistan geen veilig land is. Een aanwezige merkte op dat zelfs het kabinet van Buitenlandse Zaken die mening deelt en reizigers afraadt om naar Afghanistan te vertrekken. Er werd ook gewezen op het bredere kader van de Belgische en Europese vluchtelingenpolitiek die het voor vluchtelingen alsmaar moeilijker maakt om in Europa asiel te vinden.

Het Comité stelt ook een tiental concrete solidariteitsacties voor waar iedereen kan aan meewerken. Hieronder het lijstje met bijgevoegd de contactpersonen.

1. Warme maaltijden

Voor de kinderen en vrouwen die niet in hongerstaking zijn, zal voortaan iedere avond een warme maaltijd bereid worden. (Edith Mercier, 0486/50.32.08)

2. Kinderanimatie

Momenteel verblijven er een honderdtal kinderen in de kerk. Een ploegje wil voor hen animatie verzorgen. (Griet Van Meulder, 02/534.62.40)

3. Materiele en hygienische benodigdheden

Mensen gezocht die aankopen willen doen voor de kerkbezetters. (Eveline Merckx, 02/648.61.69)

4. Dokters

Sinds zaterdag zijn er geen medische permanenties meer in de kerk. Het Rode Kruis is er enkel overdag. Dokters worden opgeroepen om zich in te schrijven in een systeem van permanenties. (Myriam Stoffen, 0497/54.12.61, vragen naar Eveline)

5. Affiche

Er zal een affiche worden ontworpen die oproept tot solidariteit met de Afghaanse vluchtelingen.

6. Betoging

Er wordt nagedacht over een solidariteitsbetoging voor de vluchtelingen. Voorlopige datum zaterdag 9 augustus. (nisse@tiscalinet.be)

7. Promotie voor volgende activiteiten

Er wordt een ploegje samengested van mensen die er voor zullen zorgen dat de activiteiten van het Comité beter en breder bekendgemaakt worden. (Delphine Willems, 0475/27.28.04)

8. Telefoonketting

Er moet een systeem uitgedokterd worden waarbij geinteresseerde personen heel snel op de hoogte kunnen gebracht worden van noodsituaties. (Julien Robin, 0486/80.23.33)

9. Mailinglijst

Er komt een mailinglijst.

10. Opvolging van de acties

Er blijken nog heel wat onduidelijkheden te bestaan over de precieze situatie van de Afghaanse vluchtelingen. Een groep juristen en geinteresseerden zal dit trachten op te volgen. (Marie-Pierre de Buisseret, 02/649.99.58)