arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gemeente eist eind Entenwoud (persvertelling)
by Pieter Monday August 04, 2003 at 12:27 AM

Dinsdag 31 augustus overhandigde een deurwaarder namens gemeente Loon op Zand een brief aan een bewoner van het Entenwoud, het GroenFront! aktiekamp tegen hotel-uitbreiding door de Efteling. De gemeente eist een einde aan het kamp vanwege gebrek aan stromend water en het gevaar van verblijf in boomhutten.

De gemeente maakt een misser, omdat GroenFront! geen organisatie is maar alleen een slogan waaronder actie wordt gevoerd ter verdediging van de natuur. De bewoners van het kamp zeggen er te verblijven op persoonlijke titel en voelen zich niet aangesproken door de brief die alleen aan een persoon overhandigd is. De gemeente dient een brief te schrijven aan iedereen die een of meer dagen in het Entenwoud verblijft.

De activisten achtten het gevaar van boomhut-verblijf overdreven, aangezien de bewoners permanent gezekerd zijn, ook in hun slaap.
"Daarnaast is dat een persoonlijke afweging," vindt Lotte, een 18-jarige scholier uit Drunen. "Ik kan zelf bepalen wat voor risico ik neem om de natuur te beschermen."
Rutger: "Wat veel gevaarlijker is, is een ontruiming. Ik ben benieuwd of de ambtenaren dat afwegen. Als ze daarop aansturen, zullen ze met ons daarover, in gesprek moeten gaan, om het veilig te houden."

Het is de tweede keer dat de gemeente zich mengt in het conflict tussen het Entenwoud en Efteling-vizier Van Zijl. Van de vorige poging, een bestuurlijke maatregel jegens de Efteling om maatregelen te treffen jegens het aktiekamp op , is niets meer vernomen. In een persconferentie stelde dat het College van B&W duidelijk dat zij buiten dit conflict staat, aangezien de grond onder het Entenwoud aangekocht is door de Efteling en er geen gevaar voor de openbare orde bleek.
Door zich er alsnog in te mengen, neemt Loon op Zand het risico op te moeten draaien voor de financiƫle en politieke gevolgen van een eventuele ontruiming. Het waarom van deze ommekeer is onduidelijk.

Rutger: "Het is de Efteling die het Entenwoud wil vervuilen met hotels en bungalows. Het is ook de Efteling die kan besluiten het project niet of elders uit te voeren. In een landelijk dagblad zei vizier van Zijl terloops dat we langs kunnen komen voor een gesprek. Als hij een serieuse uitnodiging stuurt kan hij een hoop risisco's vermijden."

http://www.entenwoud.nl
http://www.groenfront.nl
Het Entenwoud is bereikbaar via de Kakeldoos: 06 45724414

E-Mail: entenwoud@groenfront.nl