"Directie van De Post houdt geen rekening met menselijke en sociale aspect." by christophe callewaert Thursday July 31, 2003 at 05:17 PM |
ccallewaert@hotmail.com |
De invoering van Georoute, het computersysteem waarmee de directie van De Post de productiviteit nog eens een flink stuk moet opkrikken, beroert de gemoederen van het personeel van De Post. In Ath waren de postmannen en -vrouwen al aan hun tiende stakingsdag toe. Volgens Jean-Pierre, die vrijgestelde is van de vakbond, is Georoute de druppel die de emmer doet overlopen.
“Het zit de mensen die hier werken zeer hoog. Dit kantoor werkt als een uurwerk. Ieder uur van de nacht is er wel iemand die begint aan zijn dagtaak. Iedereen zit tegen de limiet. Een nieuwe verhoging van de productiviteit kan er niet meer bij.”
Georoute is een computerprogramma dat het aantal seconden weet te berekenen dat nodig is voor elke brievenbus. “In mijn geval zou dat er op neerkomen dat ik voortaan 700 brievenbussen per ronde moet doen in plaats van de huidige 400,” legt Paul uit. Hij is een postbode die al 31 jaar iedere ochtend om vijf uur aan zijn ronde begint. Een dergelijke opdrijving van de productiviteit ziet hij niet zitten. “De directie houdt geen rekening met het menselijke aspect. Drie vierde van de mensen hier is ouder dan vijftig. Op zo’n leeftijd heb je het sowieso moeilijker met grote veranderingen. Het computersysteem houdt ook geen rekening met de omstandigheden. Regen, sneeuw, koud weer, een helling, ... het maakt niet uit: de seconden blijven verder tikken.”
En dan is er nog het sociale aspect. Een postbode is geen automaat die brieven verdeelt zoals een server e-mails. “Ik ben vaak de enige persoon die sommige oudere mensen zien in een hele week. Dan merk ik dat ze staan te wachten tot ik er aan kom om kort wat woorden uit te wisselen. Moet ik voortaan aan die mensen zeggen: sorry geen tijd, binnen twee seconden moet ik aan de overkant zijn?”
Het Georoute-systeem wordt niet in overal tegelijk ingevoerd. Johnny Thijs, de grote baas van De Post droomt er van nog dit jaar 250 van de 566 uitreikingskantoren met Georoute uit te rusten. Het systeem loopt nu al in 80 kantoren. Maar de meeste kantoren zagen zich verplicht het systeem aan te passen na een lokale staking. De stakers in Ath hopen dit ook minstens klaar te spelen. Hoewel het bericht van het akkoord tussen de regering en de vakbonden al was uitgelekt, beslisten de postbodes van Ath om toch nog een nacht door te gaan met de staking.
“Dat hebben we democratisch beslist. We wisten op dat moment nog niets over de inhoud van het akkoord,” aldus Jean-Pierre. Vandaag hoopt hij in Brussel meer te weten te komen. Vanavond, donderdag, volgt er dan nieuw beraad.