arch/ive/ief (2000 - 2005)

Fotoreportage staking postkantoor Ath
by mara Thursday July 31, 2003 at 04:15 PM

Fotoreportage staking postkantoor Ath

Donderdag in de erg vroege uurtjes aan het postkantoor te Ath.
Deze postbedienden staken al de tiende dag op rij tegen de geplande Georoute. Dit omstreden plan om de postbedeling te rentabiliseren zorgt voor heel wat tegenstand bij de postbodes in België. De route van de postbode zou met de computer worden uitgestippeld, met als gevolg dat het aantal brievenbussen op 1 traject kan vertweevoudigen. De computer houdt namelijk geen rekening met de leeftijd van de postbode, de ligging van de straten (bv. bergop) of met de weerstomstandigheden. De postbode wordt hiermee herleid tot een data-elementje in een geheel waarmee de directie de hele postbedeling sneller wil laten verlopen.
Het betekent niet alleen zwaardere routes, maar op termijn betekent dat natuurlijk ook minder jobs. Op sommige plaatsen is het mogelijk dat de postbode helemaal niet meer langskomt. Dan moeten de mensen zelf naar het postkantoor gaan om hun post op te halen. Dat gebeurt nu al in sommige Franse dorpen.

Het zelfde systeem is sinds drie jaar ook ingevoerd in Canada, waar er geregeld acties plaatsvinden omdat het echt onwerkbaar is.
Een ander negatief aspect van de Georoute is dat de postbodes nauwelijks nog de kans krijgen om hun sociale rol te vervullen: sommige alleenstaande mensen hebben enkel contact met hun postbode. Die postbode doet vaak meer dan enkel post afgeven en pensioentjes uitbetalen. Hij of zij is een luisterend oor en is vaak de enige die weet hoe het echt met alleenstaande mensen gesteld is. De directie beseft blijkbaar niet hoe die nieuwe regeling zal bijdragen in de verdere vereenzaming van de maatschappij. Of ze beseft het wel, maar wil daar niet meer voor opdraaien.

Hoewel de directie van de post en de vakbondstop gisterenavond tot een voorakkoord waren gekomen om dit aanslepend conflict op te lossen, besloten de postbedienden van Ath om hun staking vannacht toch door te zetten. Zolang de basis niet op de hoogte is gebracht van de details van het akkoord, doen ze gewoon verder. Het valt nu af te wachten hoe de vakbondstop, die niet helemaal tegen de Georoute gekant is, het akkoord zal verkopen aan de basis.

Al 10 nachten houden de postbedienden wacht aan het postbedelingcentrum van Ath, dat instaat voor de bedeling aan zekere 19 gemeenten, ofte 26.000 brievenbussen.
De post- collega`s komen duidelijk goed overeen en de sfeer wordt erin gehouden met een geïmproviseerde barbecue, een biertje en wat muziek.
Hoe lang de stakers nog zullen volhouden is onduidelijk. De ongeleverde post zal nadien allemaal moeten worden afgewerkt. Bergen werk waaraan de postbedienden nu liever niet denken. Dat zijn zorgen voor later. Alleen de pensioenen worden deze week rondgedragen..anders zitten die mensen zonder geld en dat is niet de bedoeling van de stakende postbedienden.