arch/ive/ief (2000 - 2005)

Politiegeweld Gentse feesten
by Joost Verbeken Wednesday July 30, 2003 at 11:14 AM
johnnydemaesschalk@hotmail.com

Ik was erbij toen 'n jonge politieagent in gevechtsuitrusting zonder reden & redeloos uit 'n combi sprong & 'n feestvierder in de rug aanviel.

Dinsdagochtend, de laatste ochtend van de Gentse Feesten stopt er 'n politiecombi aan de piscines naast StJohn's church. Ze staan ongeveer drie minuten stil. Er gebeurt niks in de buurt dan rustig maar uitbundig feestvieren. Dan gaat de schuifdeur van de combi open & stormt er 'n jonge politieagent in gevechtsuitrusting naar buiten. Hij spurt 'n vijftiental meter, richting 'n jongeman die achteloos richting Valsmarkt aan 't wandelen is & slaat deze met zijn matrak met volle kracht in de rug.

De verbijstering & 't ongeloof bij de omstaanders is groot & er wordt sneller gereageerd door de omstaanders dan door de politieagenten die nu uit de combi springen. De jonge agent die zonder reden & redeloos aanviel wordt door iemand de matrak uit de hand geschopt & vlucht als 'n angstige ontmande wezel naar de beschutting van zijn combi terwijl zijn collega's in de verwarring drie mensen arresteren. Pas dan gooit iemand uit machteloosheid & frustratie 'n bierblik naar de combi. De combi rijdt weg met de drie gearresteerden.