arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep tot solidariteit met Afghaanse vluchtelingen
by Het Rooje Nest Tuesday July 29, 2003 at 10:21 PM

Waarom komt er geen solidariteitscampagne op gang met de Afghaanse vluchtelingen die zich verzetten tegen hun uitwijzing?

Graag wilden wij een oproep doen aan de verschillende progressieve organisaties in Belgiƫ om een solidariteitscampagne op te starten met de Afghaanse vluchtelingen die in een kerk in Elsene in hongerstaking zijn gegaan tegen hun uitwijzing door de Belgische overheid. De schandalige reactie van kersvers minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael op de problematiek (zie eerder bericht op deze site) verplicht ons om in actie te komen. De solidariteit met de Afghaanse hongerstakers is eveneens een rechtvaardig protest tegen het inhumane asielbeleid van ons land. Gedwongen deportaties zijn een democratische rechtstaat onwaardig.

De situatie in Afghanistan is verre van stabiel te noemen. Krijgsheren bekampen mekaar nog steeds, de Talibaninvloed is helemaal niet teruggedrongen, de mensenrechten worden massaal geschonden. Het kan niet dat onschuldige mensen die enkele jaren geleden vluchtten voor het afschuwelijke Talibanregime, nu zomaar teruggestuurd worden, goed wetende dat de toestand van Afghanistan zeer precair is. Er moet dringend actie komen tegen de schandalige aanpak van Patrick Dewael en zijn luitenant Pascal Smet. De vluchtelingen, die met hun hongerstaking bereid zijn tot het uiterste te gaan, verdienen onze steun en solidariteit. Tegelijkertijd is het de taak van de progressieven om het smerige vluchtelingenbeleid van de Belgische regering te bekampen. Is het daarom geen tijd voor een betoging of directe actie tegen de aanpak van de regering? Of is dan werkelijk iedereen met vakantie?